EXPOSITIE april 2013

foto’s van Gennady Podborodnikov

“Venetiaanse Kleuren” door fotograaf Gennady Podborodnikov (Moskou)

Gennady Podborodnikov wijdt zijn leven aan fotografie en literatuur. Voor zijn boek “De Meest Serene Republiek Venetië” maakte hij de mooiste illustraties. Deze foto’s, gemaakt tussen 2003 en 2011 werden eerder in Moskou en Minsk tentoongesteld. In het dagelijks leven is Gennady Podborodnikov eindredacteur van programma’s voor een van de televisiezenders van Moskou. De tentoonstelling wordt in zijn aanwezigheid op Tweede Paasdag, 1 april om 15.00 uur feestelijk geopend met een concert door het MirAnDa Trio. De tentoonstelling omvat de foto’s genomen door de fotograaf tussen 2003-2011.

Tegenwoordig is Venetië een van de vele Italiaanse steden, maar tegelijkertijd de meest uitzonderlijke. Een stad zo ongelooflijk theatraal, vol poëzie en een onuitsprekelijk charme. Ooit, in de Middeleeuwen was Venetië een onafhankelijke staat die eeuwenlang niet door invallen van buiten geteisterd werd. Venetië was een handelsstad met voortrekkersrol in vernieuwingen zoals in de scheepsbouw, het glasblazen, de zijde en boekdrukkunst. Haar koloniale macht maakte de republiek tot een financiële grootheid te vergelijken met de positie van New York nu. Door een machtige zeevloot kreeg Venetië de status van “de koningin van de zee”. Zowel Byzantijnse keizers en prinsen van Europa zochten haar steun. Maar aan de commerciële en militaire macht van de Serene Republiek kwam een einde. Toerisme, opera, carnaval en kunst nam de plaats daarvoor in. De stad groeide uit tot de Europese hoofdstad van entertainment. Zelfs het bruisende Parijs verbleekte erbij en overtrof het zelfs alle luxe en schoonheid van de keizerlijke stad Wenen!

De kleuren van het moderne Venetië zijn als een verre echo van de vroegere pracht en praal van wat eens de Serene Republiek was. Maar nog steeds roepen zij vreugde en bewondering op en zien de talloze reizigers uit op een eindeloze reeks ingewikkelde reflecties geworpen over een spiegelend oppervlak van kanalen….

Deze foto-expositie richt zich niet op architectonische meesterwerken van de stad zoals we die allemaal kennen. Met deze foto’s wordt een speciale emotionele toestand gecreëerd. Het wil de aandacht trekken voor details en de echte mystieke sfeer van Venetië te laten voelen.

Reacties zijn afgesloten.