EXPOSITIE september 2013

De Vrije Schilders van het Kunstencentrum Velsen

In ’t Mosterdzaadje is in september een groepstentoonstelling van de Vrije Schilders die onder leiding van Marcella van Zanten werken. Ze zijn: Christien van Koningsveld; Clara Vos; Dini Feijen; Marcel Hartwig; Hanneli Lantink; Martien Molenaar; Frans van den Berg; Wil Arenda; Berta Menger; Anja Wijgerden; Loes Stalpers; Wouter van Schaijck; Joke Straatsma; Carla Beers; Mary van Wijk-Donkersloot; Cobie van Marle-Brasser; Ellen Schröder; Janine Sevensma; Ria Gouda en Ania Zomerdijk.

Elke week komen de schilders bij elkaar in het Kunstencentrum Velsen aan de Troelstraweg, in IJmuiden, een uniek oud schoolgebouw waar menigeen zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. De schilders zien elkaar dus regelmatig en worden daardoor extra gestimuleerd. De werken, gemaakt met gemengde technieken, zijn geïnspireerd op uiteenlopende zaken maar hebben één overeenkomst: het proces van schilderen dat zichtbare sporen nalaat door de gelaagde manier van werken.

De werken van collega’s leveren nieuwe gezichtspunten op. Er zijn diverse technieken die de schilders toepassen, de één gebruikt met name collage en acrylverf, en een ander combineert diverse soorten verf met Oost Indische inkt. Er wordt ook gebruik gemaakt van fotografie (al dan niet zelf gemaakte foto’s die weer op diverse manieren verwerkt worden) en druktechnieken, zoals monoprint of droge naald etsen.

Zowel abstracte als figuratieve elementen worden tot één heldere compositie gevoegd waarbij er niets teveel en niets te weinig te zien is, net als bij een goede muziekcompositie waar geen noten weggehaald kunnen worden.

Marcella bedenkt dusdanige opdrachten dat er op ieder niveau aan meegedaan kan worden en elke drie weken is er een nieuwe mogelijkheid om te experimenteren. De resultaten worden drie wekelijks besproken waarbij de nadruk ligt op het door andermans ogen kijken naar je eigen werk waardoor je zelf meer geniet van het bereikte resultaat en zaken ziet die je daarvoor over het hoofd zag. Marcella geeft tegelijkertijd veel kunstgeschiedenis. Er zal zelfs de mogelijkheid komen om alleen kunstgeschiedenis te volgen.

Marcella van Zanten geeft sinds 1989 les aan onder ander het Kunstencentrum Velsen te IJmuiden nadat zij terugkwam van een kunststudie aan de University of Massachusetts, USA. Daarvoor behaalde zij haar diploma eerste graads leraar tekenen en schilderen en ook een graad in kunstgeschiedenis aan de huidige Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2011 deed zij nog een masters in kunsteducatie aan diezelfde Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Reacties zijn afgesloten.