zondag 27 januari 2013 – 15.00 uur

FLUIT EN PIANO
Groupe des Six
Froukje Wiebenga – fluit
Wim Voogd – piano
Tailleferre, Durey, Honegger, Poulenc, Milhaud, Auric

De frisse wind van de Groupe des Six

Froukje Wiebenga en Wim Voogd

Op zondag 27 januari om 15.00 uur wijden de fluitiste Froukje Wiebenga en de pianist Wim Voogd het concert dat ze in ’t Mosterdzaadje geven aan de componisten van de Groupe des Six: Poulenc, Auric, Durey, Tailleferre, Honegger en Milhaud.

Het moest allemaal anders!
Weg met de wollige romantische, ingewikkelde, langdradige zwijmelarij: gewone liedjes — zo uit de volksmuziek, de jazz, de samba, heldere structuren, ‘eerlijke muziek’.
Zoiets was het wat ze wilden, de Groupe des Six.

De 6 componisten die zich in 1920 onder die no nonsens naam bundelden, lieten een frisse wind waaien door de salons en concertzalen. Maar helaas horen wij bijna een eeuw later praktisch nooit meer muziek van Tailleferre of Durey of Auric.

In dit programma worden ze alle zes in originele stukken voor fluit en piano uitgevoerd: Francis Poulenc, Georges Auric, Louis Durey, Germaine Tailleferre, Arthur Honegger en Darius Milhaud. Hun frisse jonge reactie op de ‘ouderwetse’ romantiek en het richtingloze impressionisme.

Froukje Wiebenga studeerde in binnen-en buitenland bij resp. Frans Vester, Frans Brüggen, William Bennet en Marcel Moyse.
Ze werkte mee aan concerten en radio-opnames o.l.v. David Porcelijn en Reinbert de Leeuw, was werkzaam als solofluitist van het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland en trad meerdere malen op als soliste met orkest.
Ze treedt in binnen- en buitenland op met piano- en orgelbegeleiding en in diverse kamermuziekensembles.
Ze maakt deel uit van het Mesdag-blaaskwintet (2 cd’s), het ensemble Blow-up!, het Koetshuistrio en vormt sinds 2003 een duo met de pianist Wim Voogd.

Wim Voogd studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam: orgel, piano en kerkmuziek. Hij volgde masterclasses liedbegeleiding bij o.a. Graham Johnson en Irwin Gage. Hij is als pianist en docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium en als dirigent-organist aan de Heilige Driekoningenparochie in Den Haag. Als continuospeler is hij regelmatig te horen in de passies van Bach. Als pianist speelt hij solo, als liedbegeleider, en met instrumentalisten. Met fluitiste Froukje Wiebenga vormt hij een duo, en met haar en Frank Goossens (altviool) het Koetshuistrio.

Reacties zijn afgesloten.