vrijdag 18 januari 2013 – 20.00 uur

PROMETHEUS SONATA DUO
Andrea Hornyák – piano
Csaba Erdős – cello
César Franck, Felix Mendelssohn, Zoltán Kodály en Leó Weiner

Het Hongaarse vuur van het Prometheus Sonata Duo

Prometheus Sonata Duo

Op vrijdag 18 januari om 20.00 uur treedt het befaamde Prometheus Sonata Duo op in ’t Mosterdzaadje.Dit duo bestaat uit het Hongaarse echtpaar Andrea Hornýak (piano) en Csaba Erdős (cello). Op het programma staan Kodály, Weiner, Debussy en Franck.

Al vanaf hun studentenjaren aan het Conservatorium in Budapest werken zij samen in het Promotheus Sonata Duo. Meteen ook een groot succes. Later in Nederland werkend en wonend heeft het duo ook hier haar naam gevestigd. Eerder waren zij te gast in ’t Mosterdzaadje, toen samen met hun dochter de violiste Boglarka Erdös.

Het duo won prijzen op festivals in Hongarije en Italië. In de loop der jaren hebben ze zich een breed repertoire eigengemaakt. Naast bekende klassieke meesterwerken uit uiteenlopende periodes, spelen zij kamermuziek van grote componisten uit de twintigste eeuw en wordt het duo geprezen om de vertolking van de grote Hongaarse componisten. Het tweetal treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland en dankt de naam Prometheus aan het Hongaarse vuur in hun spel, waarmee ze op concertpodia grote indruk maken.

Voor de pauze twee componisten uit Hongarije: Kodály en Weiner. Tijdens hun jonge jaren tonen zij gelijkenis in hun laatromantische compositiestijl. Later verdiepte Kodály zich meer in de volksmuziek. Uit dezelfde tijd schreef in Frankrijk Debussy zijn beroemde cellosonate. Deze sonate was de eerste uit een geplande reeks van zes die hij voor verschillende instrumenten wilde componeren, maar door zijn overlijden in 1918 is het bij drie sonates gebleven. Dit stuk kenmerkt zich door veel wisselende effecten en vereist een enorme technische beheersing van de cello.

Na de pauze klinkt één van de bekendste sonates uit de muziekliteratuur, de sonate voor viool en piano van César Franck. Er is een anekdote die vertelt dat Franck dit muziekwerk schreef voor cello en piano, maar dat zijn goede vriend, de vioolvirtuoos Eugène Isaÿe halverwege het werk langskwam, het doorspeelde en er zo van onder de indruk was dat Franck besloot het verder voor viool te schrijven. Hij droeg het op aan deze beroemde violist ter gelegenheid van zijn huwelijk. En daarom heeft Franck het voltooid als viool- en pianosonate en omdat het zo’n mooi stuk is wordt het op allerlei instrumenten uitgevoerd.

Andrea Hornyák (Hongarije,1967) was zes toen ze haar pianostudie begon in Debrecen. Daarna studeerde zij aan de Franz Liszt Muziekacademie in Budapest bij Istvan Székely en Ferenc Rados en sloot haar studie af met onderscheiding. Zij vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij André de Groote. In 1980 was zij prijswinnaar van het Nationaal Pianoconcours in Hongarije en in 1985 was zijn finaliste van het Internationale Concours in Senigallia- Italië. Zij geeft regelmatig concerten, als soliste en in kamermuziekverband en is de vaste begeleider van haar virtuoze dochter Boglarka.

Csaba Erdős (Hongarije, 1968) speelt cello sinds zijn zevende. Hij studeerde aan de Fransz Liszt Muziekacademie in Budapest bij Laszlo Mezo (cellist van het Bartók kwartet) en sloot zijn studie af met onderscheiding. Daarna volgde hij postgraduele studies aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Dmitri Ferschtman en aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Carlo Schmitz. In 1981 won hij de 1ste prijs op het Nationaal Celloconcours in Hongarije. Van 1989 tot en met 1991 was hij solo-cellist van het kamerorkest Camerata Transsylvanica in Budapest. Hij concerteerde onder andere in Nederland, Hongarije, Zwitserland en Belgie. Tegenwoordig speelt hij onder andere in het Holland Symfonia.

Reacties zijn afgesloten.