zondag 13 januari 2013 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Maria Prokofieva
Russische miniaturen uit eind 19e eeuw: Mussorsky, Borodin, Cui, Lyadov

“Russische miniaturen” door Maria Prokofieva

Maria Prokofieva

Op zondag 13 januari om 15.00 uur hebben we in ’t Mosterdzaadje de uit Wit-Rusland afkomstige sterpianiste Maria Prokofieva te gast. Zij brengt het programma “Russische miniaturen van eind 19e eeuw” met werken van componisten als Cesar Cui, Modest Mussorgsky, Alexander Borodin en Anatoly Lyadov.

Geopend wordt met drie stukken opus 8 van Cesar Cui (1835-1918). De Nocturne kent een Orientaalse harmonie en het Scherzino en de Polka roepen het beeld op van oude Russische kinderspelen.

Modest Mussorgsky (1839-1881) beschrijft in klankjuweeltjes het leven van alle dag in een klein Russisch dorpje. De zorgen, het dansen, de dorpssfeer en de dromen.

Mazurka“s, Nocturnes en Serenades waren de populaire muzikale vormen eind 19e eeuw. In de Petite Suite van Alexander Borodin hoor je ze terug. Soms hebben ze een titel zoals “In het klooster” of “Dromen”. Deze stukken zullen sommigen bekend in de oren klinken omdat ze verwant zijn aan de muziek die hij schreef voor de beroemd geworden opera “Prins Igor”. De muziek zit vol harmonieën uit het verre Oosten en de Tataro-Mongoolse motieven voeren terug naar het middeleeuwse Oost Rusland.

De muziek van Anatoly Ljadov is voor Maria Prokoviefa een terugkeer naar haar eigen jeugd:

“De muziek van Ljadov vind ik zuiver en oprecht. De twee preludes zijn zeer romantisch. Ze lijken een beetje op die van Scriabin, maar hun taal is eenvoudiger en gemakkelijker te begrijpen voor een luisteraar. “Marionetten” en “Music Box” zijn heel transparant en licht in timbres en kleur. De sfeer van die stukken doet me denken aan mijn jeugd en het vermogen om in elk klein ding om mij heen schoonheid te zien.”

Maria Prokofieva (1981) werd geboren in Minsk (Wit-Rusland). Zij begon haar muziekstudie op vijfjarige leeftijd. In 1987 werd zij toegelaten tot het Gymnasium van het Music College van Belarus in Minsk, waar zij in 1999 afstudeerde. Zij vervolgde haar studie bij Valery Shatsky aan de Belarus State Academy, waar zij in 2004 haar Bachelor of Arts behaalde en verder studeerde tot 2006.

Van 2006 tot 2007 studeerde zij bij Abdel Rahman el Bacha aan de Koningin Elisabeth Muziek Kapel in Brussel. Van 2008 tot 2010 studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Naum Grubert, waar zij in juni 2010 haar Master diploma behaalde.

Maria heeft verschillende prijzen en diploma’s gewonnen tijdens internationale wedstrijden, o.a. de M.K. Oginsky International Competition (Belarus), France Music Competition, ‘Carlo Soliva’ International Piano Competition (Italy), Young Soloists European Competition (Luxembourg), ‘Euroregion’ International Piano Competition (France), ‘Emmanuel Durlet’ International Piano Competition (Belgium), ‘André Dumortier International Piano Competition’ (Belgium).

Zij heeft reeds veel concerten gegeven in eigen land, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland.

Reacties zijn afgesloten.