vrijdag 8 februari 2013 – 20.00 uur

DUO ELIA
Sarah Ouakrat – fluit
Sophie Labandibar – piano
Schubert, Debussy, Rachmaninov

Duo Elia uit Frankrijk voor het eerst in ’t Mosterdzaadje

Duo Elia

Op vrijdag 8 februari om 20.00 uur maken twee Franse musiciennes hun debuut in ’t Mosterdzaadje. Het Duo Elia bestaat uit Sarah Ouakrat (fluit) en Sophie Labandibar (piano). Op hun programma staan Taffanel, Andersen, Fauré, Rachmaninov, Schubert, Gluck en Debussy.

Sarah en Sophie ontmoetten elkaar op het Conservatorium van Parijs. De pianiste moest auditie doen als begeleidster van de fluitklas en Sarah was degene die haar moest uittesten in kundigheid. Vanaf dat moment is ook hun samenwerking begonnen en bouwden ze aan een breed repertoire. In zeven jaar van hun samenspel hebben ze gezocht naar de mooiste klankkleuren, contrasten en expressie. In Lyon werden ze bekroond met een eerste prijs.

Inmiddels is Sophie Labandibar pianiste in de fluitklas van de beroemde Philippe Bernold in Lyon en is Sarah Ouakrat sinds 2010 solofluitiste van het Holland Symfonia in Amsterdam en eveneens van Collegium Novum Zürich. Het toeval wil dat beide vrouwen in Nederland zijn komen wonen, waar ze van hun samenspel dubbel kunnen genieten. Ze verheugen zich bijzonder op hun eerste optreden in Santpoort.

Het concert opent met het concoursstuk dat de Franse grondlegger van de leerschool voor fluit Paul Taffanel, schreef voor het Parijse Conservatorium. Het werk dat de Deense fluitist, dirigent en componist Joachim Andersen schreef is een technisch uitdagend stuk, zowel voor fluit als piano. In Lyon wisten ze de jury ermee te imponeren. Daarna volgt de Fantasie van Gabriel Fauré. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van zijn generatie. De Vocalise van Rachmaninov is een lied zonder woorden dat elk mens weet te ontroeren en daarom niet alleen gezongen wordt maar ook op talloze andere instrumenten wordt uitgevoerd, zoals op de fluit.

Na de pauze speelt Duo Elia het belangrijkste stuk uit hun repertoire. Het is Inleiding en Variaties op “Trockne Blumen” van Franz Schubert. Groots en meeslepend en gretig ontvangen binnen het broederschap van fluitisten in de 19e eeuw. Misschien wel de eerste keer in de geschiedenis van ’t Mosterdzaadje dat het er wordt uitgevoerd! Dat alleen al een reden om dit befaamde duo te komen beluisteren.

Reacties zijn afgesloten.