zondag 24 maart 2013 – 15.00 uur

PIANO EN CELLO
Luis André Ferreira – cello
Vital Stahievitch – piano
Bach, Schubert, Chopin, Brahms, Schumann

IJzeren repertoire door veel bekroond duo

Vital en Luis André

In ’t Mosterdzaadje zijn op zondag 24 maart om 15.00 uur de pianist Vital Stahievitch (Belarus) en de cellist Luis André Ferreira (Portugal) te gast. Een romantisch programma en een feest van herkenning in werken van Schubert, Schumann, Santos, Chopin en Saint-Saëns.
Met de concerten die dit duo in Nederland, Portugal en Wit-Rusland geeft veroveren zij de harten van het publiek. Hun samenspel een naadloos aansluiten en hun klasse van de hoogste soort. Dit concert is weer een voorbereiding op vele anderen die gaan volgen.

Vital Stahievitch, die in ’t Mosterdzaadje al jarenlang het publiek met zijn poëtische spel weet in te pakken, opent met de zeer geliefde 4 Impromptu’s opus 90 van Schubert. De vier stukken lijken wel een sonate met elkaar te vormen. Het zijn vier klankjuweeltjes die elk een eigen verhaal vertellen. Geen mens dat deze muziek niet mooi vindt. Als duo vervolgen zij met de Fantasiestücke van Schumann. Drie impulsieve, dramatische en sensuele stukken van de meest romantische componist Robert Schumann.

Met een stuk van Joly Braga Santos horen we een Portugees componist klinken. Een heel klassiek geschreven werk dat harmonisch, licht en transparant overkomt.

Piano solo speelt Vital de eerste Ballade van Chopin. Deze ballade, een verhalend muziekstuk, heeft Chopin geënt op een gedicht van Adam Mickieviccz die in Belarus werd geboren en goed bevriend was met Chopin. Als duo nog het Adagio en Allegro van Schumann en tot slot Le Cygne van Camillle Saint-Saëns. De zwaan, ook beroemd als balletnummer, maar dat gaan ze niet doen.

Luis André Ferreira studeerde cum laude af aan het conservatorium van Lissabon en werd bekroond met een prijs voor meest veelbelovend talent. Dit leidde tot veel optredens zowel als solist met orkest als wel in kamermuziek. Met Vital Stahievitch treedt hij op in alle landen van Europa. Hij is eerste cellist van het befaamde Portugese Kamer Orkest. Met een toegekende beurs studeerde hij ook in Amsterdam waar hij eveneens met onderscheiding afstudeerde. Hij maakt deel uit van een Portugees strijkkwartet dat in opdracht van de radio alle kwartetten van Haydn op cd vastlegde.

Vital Stahievitch begon zijn carrière in Minsk (Belarus), waar hij zich als jonge pianist al snel onderscheidde. Drie maal werd kreeg hij in Wit-Rusland de prijs voor bijzonder jong talent. Zijn eerste prijzen op internationale concoursen zijn legio. Met een beurs kwam hij naar Amsterdam waar hij cum laude afstudeerde en een studie muziekwetenschap begon. Zijn onderzoek naar Prokofiev leidde tot de opname van al diens sonates op cd. Afgelopen jaar speelde hij met het Radio Symfonie Orkest in het concertgebouw van Minsk het 3e pianoconcert van Rachmaninov. Thans is Vital Stahievitch verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Reacties zijn afgesloten.