zondag 28 april 2013 – 15.00 uur

PIANO SOLO EN QUATRE-MAINS
Aksana en Vital Stahievitch
Schubert, Scriabin, Rachmaninov, Brahms

Vital en Aksana Stahievitch, pianisten van grote klasse

Aksana en Vital Stahievitch

Op zondag 28 april om 15.00 uur is het piano echtpaar Aksana en Vital Stahievitch te gast in ’t Mosterdzaadje. Solo speelt Vital Mozart, Haydn en Chopin. Aksana soleert in Schubert en Chopin. Vierhandig spelen ze de Fantasie van Schubert. Wel iets om naar uit te zien.

Aksana en Vital studeerden in Belarus (Wit-Rusland) en behaalden hun Master titel in Amsterdam. Ze werken en wonen in Nederland en hebben een dochtertje Julia, die de pianomuziek met de paplepel krijgt ingegoten.

Het concert opent met de Fantasie van Mozart. Een dramatisch en met raadselen omhult werk dat voor in die tijd nogal vrij geschreven is. Uit dezelfde periode een pianosonate van Haydn die maar uit twee delen bestaat. Een briljant stuk, licht, vrolijk en positief.

Aksana neemt de plaats van Vital over en speelt een selectie van de Préludes van Chopin. Prachtige miniaturen, lyrisch en rijk aan emoties. In de Polonaise op. 44 laat Vital de Chopin horen die zijn liefde en zorgen verklankt over zijn moederland Polen dat gebukt gaat onder repressie van Rusland.

Na de pauze speelt Aksana een pianosonate van Schubert. Een sonate vol licht, liefde en poëzie. Het tweede deel is net een strijkkwartet voor pianosolo. Ook van Schubert is de Fantasie in f.kl. Hiervoor kruipen Vital en Aksana samen achter de vleugel. Deze Fantasie is misschien wel het bekendste en meest geliefde pianostuk ooit voor quatre mains geschreven. Een hele symfonie met een dramatische fuga aan het eind.

De muziekcarrière van Vital en Aaksana begon in Minsk, waar zij beiden van jongs af aan een school voor muzikaal begaafde kinderen volgden. Door hun talent kwamen ze vroeg door concertreizen in het buitenland en wonnen prijzen die hen in staat stelden in het buitenland te studeren. Zo komen beiden terecht in Amsterdam en studeren daar bij Håkon Austbö en Naum Grubert.

Met hun rijke achtergrond aan muziekkennis en de niet westerse opvattingen over discipline geven ze anderen les. Vital is aangesteld als pianocoach aan het Conservatorium in Amsterdam. Ook treden zij zeer regelmatig op als solisten en in kamermuziek. Vital soleerde onlangs in Minsk met orkest het derde pianoconcert van Rachmaninov.

Reacties zijn afgesloten.