vrijdag 26 april 2013 – 20.00 uur

CONCERT VOOR BOLIVIA
Willem Stam – cello
Bach, Kodály, Ysaÿe

Cellist Willem Stam in de bres voor Boliviaanse muziekschool

Willem Stam

Op vrijdag 26 april om 20.00 uur zal de cellist Willem Stam in ’t Mosterdzaadje een benefietconcert geven voor een Boliviaanse muziekschool waar hij zelf projectmatig aan verbonden is. Niet alleen een concert ter ondersteuning van de school, het is ook een eerbetoon aan zijn studenten daar. Hun muzikaliteit en motivatie om muziek is maken is voor Willem Stam een grote inspiratiebron. Voor dit concert koos de cellist voor drie heel verschillende meesterwerken uit het cellorepertoire. Bach uit Duitsland, Ysaÿe uit België en Kodály uit de Hongarije. In drie prachtige stukken vol energie, dans, licht, donker komen prachtige muziekmomenten voorbij.

Een paar jaar geleden richtte de Amerikaans/Boliviaans/Nederlands pianiste Anna-Maria Vera een jong talent programma op in La Paz, Bolivia Classica. Het begon met een paar festivals waar vrienden van haar concerten speelden en masterclasses gaven. Dit ontwikkelde zich tot een doordeweeks programma voor kinderen vanaf 7 jaar. Ze krijgen iedere week les in kamermuziek en spelen in verschillende orkestjes opgedeeld in leeftijd en niveau. Beroemde internationale musici reizen er heen om periodes les te geven. Willem Stam bracht er in juli een maand door om het cello programma op te richten.

“Ik werkte wel 12 of 14 uur per dag met lesgeven en dirigeren. Het was hard werken, maar meer inspiratie heb ik in mijn leven nooit gevonden. Nu hou ik contact met zoveel mogelijk van mijn studenten via internet. Dit concert is ten eerste een eerbetoon aan mijn leerlingen, en ten tweede gaan alle opbrengsten die ik krijg direct naar hun. De school heeft steun nodig om verder te ontwikkelen. Behalve instrumenten ook onderdelen van instrumenten zoals snaren, kam, hars, kisten en strijkstokken. En geld om instrumenten te kopen. De bedoeling is dat ik in de toekomst 2 of 3 keer per jaar daarheen zal gaan om er heel hard te werken en te helpen.

Bolivia is een van de armste landen in Latijns Amerika, maar kent een zeer oude en interessante cultuur. Geld hebben ze niet maar iedereen leert dansen, zingen, gitaar en slagwerk instrumenten spelen. Hun geschiedenis en cultuur leren ze van jongs af aan. Daarom is het talent daar zo bijzonder. De mensen zijn zich bewust van hun omstandigheden maar weten beter dan wie ook waarom ze muziek maken en voor wie. Het musiceren zit in de kern van de cultuur. Ik heb zelf heel veel van ze geleerd en het is ontroerend te ervaren hoe leerlingen in korte tijd zich op een prachtige manier muzikaal ontwikkelen.”


Er is een documentaire gemaakt van de school die te zien is op internet: http://vimeo.com/44096395

Reacties zijn afgesloten.