vrijdag 19 april 2013 – 20.00 uur

ENSEMBLE VIA COLLIS
Ingrid Nissen – hobo
Yvonne Hamelink – viool
Robert Meulendijk – altviool
Mirjam Bosma – cello
Bach, Mozart, Britten

Ensemble Via Collis

Via Collis

Op vrijdag 19 april om 20.00 uur treedt in ’t Mosterdzaadje op het Ensemble Via Collis dat bestaat uit collega’s van het Radio Symphonie Orkest die in vriendschap en liefde voor de kamermuziek concerten verzorgen. Misschien wel de mooiste combinatie van instrumenten zullen klinken in de muziek van Bach, Mozart en Britten.

De uitvoerenden zijn Ingrid Nissen – hobo, Yvonne Hamelink – viool, Robert Meulenedijk – altviool en Mirjam Bosma – cello.

Hoboïste Ingrid Nissen heeft een schat aan kamermuziek voor de meest uiteenlopende bezettingen in de kast liggen. Samen met een aantal collega’s besloot ze Via Collis op te richten om de veelal minder bekende werken uit te kunnen voeren. Ingrid is jarenlang solo-hoboïste van het Nederlandse Radio Symphonie Orkest geweest. Nu is zij geregeld te horen bij de andere Nederlandse orkesten.

“Muziek maken met goede vrienden is een van de allermooiste dingen in het leven. Ensemble Via Collis doet dit regelmatig en we vinden het heerlijk om ons plezier in het musiceren te delen met anderen”, zegt Ingrid Nissen.

“Op het programma staan twee heel verschillende hobo kwartetten en twee stukken alleen met strijkers. Het hobo kwartet van Mozart is een juweel…..gewoon een van de mooiste werken van het repertoire en altijd een grote feest om te spelen. Het ‘Fantasy’ kwartet van Benjamin Britten voor hobo een strijkers werd in 1932 geschreven. Hij schreef het bijzondere kwartet op 19 jarige leeftijd. Eigenlijk wordt het zelden uitgevoerd. Het spreekt erg tot de verbeelding door zijn vele contrasten, verschillende kleuren en wisselende stemmingen”

Het programma wordt geopend met een van de meest geniale, monumentale werken voor cello – de tweede suite van J.S.Bach. Na de pauze klinkt het mooie duo voor viool en altviool van Mozart waarin hij alle expressieve mogelijkheden van beide instrumenten prachtig weet te gebruiken.

Ingrid Nissen studeerde in Londen, Frankfurt en Berlijn en was verbonden aan het Radio Symphonie Orkest in Johannesburg. Ingrid is een groot liefhebber van kamermuziek. Ze is lid van diverse kamermuziekensembles zoals het ensemble La Rondine, Trio Damase en Quodlibet.

Yvonne Hamelink was al jong plaatsvervangend concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest. Zij studeerde aan de conservatoria van Tilburg, Utrecht en Rotterdam. Tijdens haar studie speelde zij in het Brabants Kamerorkest en het Luna Strijkkwartet. Met haar strijkkwartet volgde zij lessen bij o.a. Eli Goren, het Orlando Kwartet, het Borodin Kwartet en het Vermeer Kwartet. Zij speelde in o.a. Het Brabants Orkest, Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Metropole Orkest. Sinds 1998 is ze werkzaam bij het Muziekcentrum van de Omroep, eerst in het Radio Symfonie Orkest en sinds 2005 in het Radio Filharmonisch Orkest. Zij bespeelt een viool uit 1785 van de Franse meester Jean Louvet.

Robert Meulendijk studeerde altviool bij Nobuko Imai, en Prunella Pacey aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1991 zijn UM diploma behaalde. Als solo altist speelde hij bij het Nationaal Jeugd Orkest in 1987 en sinds 1989 werkte hij bij het Radio Symfonie Orkest. Vanaf 2005 werkt hij bij het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum en speelde hij enkele malen bij het European Community Chamber Orchestra. Naast dit klassieke repertoire werkt hij regelmatig mee aan opnamen voor diverse artiesten zoals o.a. Toots Thielemans, Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis, De Kast, e.v.a. Sinds 2011 speelt Robert mee bij het Kraayenhof Tango Ensemble. Robert speelt op een altviool van Max Möller uit 1948.

Mirjam Bosma studeerde cello aan de conservatoria van Groningen, Den Haag en Rotterdam. Tijdens haar studie remplaceerde ze in verschillende orkesten, waaronder het Gelders Orkest, Het Ballet Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. In 1998 trad ze in dienst van het Muziek Centrum van de Omroep. Eerst bij het Radio Symfonie Orkest en vanaf 2005 bij het Radio Filharmonisch Orkest. Daar leerde ze de andere leden van Via Collis kennen met wie ze in verschillende bezettingen kamermuziek speelde. Daarnaast was Mirjam enige tijd solocellist van Sinfonia Rotterdam. Mirjam bespeelt een cello uit 1987 van Daniël Royé en strijkstok van Harm Bakker, beide uit Nederland.

Reacties zijn afgesloten.