zondag 14 april 2013 – 15.00 uur

RUSSISCH LIEDRECITAL
Natalja Yakovleva – zang
Valerija Zakopaj – piano
Glinka en Medtner

Hartverwarmende Russische liederen

Natalja Yakovleva en Valeriya Zakopay

Op zondag 14 april om 15.00 uur verzorgen de uit Rusland afkomstige sopraan Natalja Yakovleva en pianiste Valeriya Zakopay een concert waarin de Russische romantiek ieders hart zal weten te raken. Met de prachtige liederen van Rachmaninov, Medtner, Rimski-Korsakov en Glinka over lief en leed weten ze licht en warmte over te brengen.

“Dat is waar mensen zo naar verlangen, dat stukje licht en warmte dat wij in ons programma doen laten terugkeren”, aldus Natalja. Deze gelauwerde operazangeres speelde hoofdrollen in de grote theaters van Sint Petersburg en Jekaterinaburg. In 2000 verhuist ze naar Nederland, studeerde o.a. bij Udo Reinemann en is veelvuldig te horen als in operaproducties, als soliste bij ensembles en symfonieorkesten en geeft ze liedrecitals. Dit programma zal in het kader van de Nederlands-Russische betrekkingen nog in veel zalen uitgevoerd gaan worden. Vorig seizoen maakte zij in ’t Mosterdzaadje grote indruk met haar prachtige stem.

“Wij ontdekken steeds weer nieuwe dingen”, vertelt Natalja. “Zo hebben we drie liederen van Medtner op het programma die zelden worden uitgevoerd. Ze zijn nostalgisch en polifonisch, gezet op prachtige poëzie. Medtner was muzikaal vooruitstrevend en sloeg een brug tussen klassiek en modern. Glinka wordt wel de vader van de Russische muziek genoemd. Hij studeerde zang in Italië, was een heel goede tenor. Als eerste componeerde hij een Russische opera en schreef hij twee albums vol liederen. Deze muziek is nog altijd populair en wordt door iedereen gezongen. Niet omdat het zo klassiek is, maar omdat de muziek zo mooi is en ieders hart weet te bereiken. In dit recital vertelt ieder lied een verhaal over leven en liefde, het zijn miniaturen en klankjuwelen. Ook voor mensen die denken dat ze niet van zang houden!”

De Russische sopraan Natalja Yakovleva volgde van 1992 tot 1997 klassieke zang aan het conservatorium van Jekaterinenburg. Zij won een prijs tijdens haar studie in 1995 de Russian Romance Competition te Moskou. In de periode daarna werd ze herhaaldelijk geëngageerd door het Maly Operatheater in St. Petersburg en het Oeral Staatstheater in Jekaterinenburg. Hier heeft zij een indrukwekkend groot repertoire als operasoliste weten op te bouwen. Zij zong daar onder meer de rollen van Violetta uit La Traviata en Gilda uit Rigoletto van Verdi en Marpha uit King’s Bride van Rimskij-Korsakov.
In 2000 verhuisde de zangeres naar Nederland en studeerde aan de Nieuwe Opera Academie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Udo Reinemann en Claron McFaddon.
Naast het operareperoire geeft Natalja Yakovleva ook liedrecitals en zingt ze als soliste bij ensembles en symfonieorkesten. Zij is dirigent van het Russisch Orthodoxe koor Hermitage in Zaandam. Van haar werd een cd gemaakt waarop twintig liederen van Rachmaninov staan.

De pianiste Valeriya Zakopay (Orenburg, Rusland) begeleidt verschillende koren op de piano en op het orgel in meerdere kerken in de Haarlemmermeer. Ook gaf ze leiding aan de pianoafdeling aan de muziekschool te Orenburg. Als pianiste heeft ze concerten gegeven voor de TV programma’s, op verschillende festivals en concoursen. Zij is afgestudeerd aan het conservatorium te Ufa in Rusland als solopianiste, pianobegeleider en pianodocente.
Één van haar passies is ook het lesgeven. Zij heeft een eigen lespraktijk in Hoofddorp.

Reacties zijn afgesloten.