PIANORECITAL
Kimball Huigens
Beethoven, Schumann, Chopin
Tweede Wereldoorlog centraal in programma van Kimball Huigens en Erik Spaepen Metamorphosen van Strauss voor vier handen

Op vrijdag 12 april om 20.00 uur staat de muziek in ’t Mosterdzaadje in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De pianist Kimball Huigens beroemd om zijn spel en thematische programmeringen voert werk uit van Allan Segall, Sjostakovitsj en vierhandig met pianist/componist/dirigent Erik Spaepen Metamorphosenvan Richard Strauss.
Over het programma vertelt Kimball Huigens:
“Ik zal nieuw werk van Allan Segall uitvoeren. Allan Segall is een Nederlandse componist van Amerikaanse afkomst, die veel geschreven heeft over de Tweede Wereldoorlog, waaronder verschillende herdenkingscomposities voor piano solo, en een opera over Anne Frank. Na zijn compositie volgt de tweede pianosonate van Sjostakovitsj. Dit werk uit 1942 staat niet voor niets in de toonsoort van de dood: b mineur. Van Sjostakovitsj zijn juist de oorlogssymfonieën bekend. De componist had voor en na de oorlog genoeg leed om over te schrijven, maar kon juist in de oorlogsjaren ongestoord sombere muziek componeren. Na de oorlog was het de bedoeling dat hij zich weer zou buigen over optimistische composities ter verheerlijking van het (overwinnende) socialistische vaderland.

Na de pauze hoort u dan een van de laatste werken van Richard Strauss. Hij bevond zich in het Duitsland dat uiteindelijk overwonnen was, en waar steden als Berlijn en Dresden juist helemaal platgebombardeerd waren. Zijn Metamorphosenzijn daarom een lamentatie over de teloorgang van de in eeuwen opgebouwde Duitse cultuur. Strauss schreef zijn Metamorphosen voor 23 solo strijkers, violen, altviolen, celli en contrabassen. Erik Spaepen heeft dit werk met verschillende ensembles als contrabassist gespeeld. Als arrangeur/dirigent en pianist bewerkte hij het uiterst complexe netwerk van stemmen zodanig dat het ook op de piano te spelen is. Daarvoor zijn wel twee pianisten nodig. De stemmen die Strauss uitwerkte vullen elkaar wonderbaarlijk aan en lopen van hoog naar laag en omgekeerd door elkaar, waardoor de pianisten hun eigen stemmen regelmatig over de ander zijn handen heen moeten voortzetten”.
De Nederlandse pianist Kimball Huigens (1976) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, en volgde in Berlijn regelmatig masterclasses bij Yelena Richter, lerares aan het Moskou’s conservatorium.
Kimball geeft regelmatig concerten met de zangers en instrumentalisten waarmee hij op alle grote podia in Nederland staat. Hij speelde in de productie van Alice in Wonderland in Carré van Aleksandr Knaifel en met het Mondriaan kwartet in “De man die zijn vrouw voor een hoed hield” van Michael Nyman.
Ter ere van Sjostakovitsj’ 100e geboortejaar voerde Kimball in 2006 al zijn pianosolomuziek uit en organiseerde hij een festival met kamermuziek, liederen en solowerken in Amsterdam, in de Beurs van Berlage, het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Filmmuseum, waarover de recensies in het NRC (Kaspar Jansen), de Volkskrant (Roland de Beer) en Trouw (Sandra Kooke) alle zeer enthousiast waren.
In zowel seizoen 2008/09 als in 2009/10 gaf Kimball in de Beurs van Berlage een serie concerten onder de titel “Rondom Brahms”. Hierin combineerde hij pianosolomuziek van de grote romanticus met ieder concert werk van een andere componist. Verschillende hedendaagse componisten, onder wie de Amerikaans-Nederlandse componist Allan Segall, en de Hongaars-Nederlandse componist Mattias Kadar droegen inmiddels werken aan hem op.
Erik Spaepen werd in 1978 in Antwerpen geboren. Hij studeerde in Leuven zowel contrabas als piano. Momenteel is hij contrabassist in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als pianist werkt hij als correpetitor in de Internationale Studio of Vocal Arts in Den Haag. Hij ontving de prijs Pro Civitate voor contrabas en piano. In 2007 maakte hij zijn debuut als dirigent bij Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Hij componeert en arrangeert en stichtte het Jeugdorkest van Antwerpen. Een veelzijdig muziektalent.