vrijdag 5 april 2013 – 20.00 uur

TIEN BEETHOVEN SONATES
James Lisney – piano
Paul Barrit – viool
Opus 12/1, 2 en 3; Opus 24

Beethoven weekend in ’t Mosterdzaadje

James Lisney en Paul Barrit

Op vrijdag 5 april om 20.00 uur, zaterdag 6 april om 15.00 uur en zondag 7 april om 15.00 uur worden in drie achtereenvolgende concerten alle tien sonates uitgevoerd door het befaamde Engelse duo Paul Barrit (viool) en James Lisney (piano). Een buitenkansje om dit mee te maken.
Deze concerten vormen de opmaat van de viering van het 30 jarig bestaan van ’t Mosterdzaadje.

In het hart van het vioolrepertoire ligt de verbazingwekkende reeks vioolsonates van Ludwig van Beethoven. Hij schreef ze gelijktijdig met de strijkkwartetten en ze beslaan een aanzienlijke periode uit het leven van Beethoven. Bij elkaar vormen ze de toppen van de westerse muziek: van de jeugdige Frühlingssonate tot en met de volwassen en serene Opus 96.

De sonates worden dikwijls uitgevoerd, maar zelden is er een gelegenheid om ze alle tien te laten horen. Het veelgeprezen duo Baritt/Lisney geeft nu de kans de grenzeloze creativiteit van Beethoven te ervaren door in drie achtereenvolgende concerten alle sonates in hun schitterende verscheidenheid en emotionele diepte te beluisteren.

Al jarenlang sloten ze deze sonates in hun hart en voerden ze uit in heel Europa. In 2004 namen ze er een cd van op die enorme bijval kreeg, waaronder een prijs van Classic FM en ‘the desert island’ keuze door een Amerikaans muziektijdschrift. De cyclus speelden ze behalve in concertzalen, ook in discotheken en kunstenaars studio’s, maar, vanwege de bijzondere sfeer het Santpoortse Mosterdzaadje verheugen zij zich zeer op deze drie concerten.

“Beethovens muziek heeft het verbazingwekkende vermogen om te inspireren en vreugde door te geven”, zegt James Lisney. “Het publiek is zeer positief over het kunnen horen van deze muziek als cyclus waarin Beethovens artistieke ontwikkeling in kaart wordt gebracht. Van de extreme vitaliteit uit de vroege werken (de opus 12 sonates), door de middelste periode (de opus 30 sonates) naar de serene Sonate in G, opus 96, geschreven op het eind van zijn leven. Beroemde sonates, zoals de ‘Frühlingsonate’ en de ‘Kreutzer’, zijn feesten van herkenning, maar tussen alle vertrouwde sonates verschuilen zich nummers die niet veel gehoord worden maar waarin toch de meest mooie muziek aan bod komt.”

Paul Barritt afkomstig uit Belfast, soleerde in de meest vooraanstaande orkesten in Europa. Hij voerde het Halle Orchestra en het Engels Kamerorkest aan en trad op bij de BBC Promenade Concerten. James Lisney, geen onbekende voor Mosterdzaadje — dit is zijn vijfde optreden in de zaal — is een steeds regelmatiger bezoeker van de Nederland, vanwege zijn optredens in het Amsterdamse Concertgebouw.

05 april
Sonate in D, opus 12
Sonate in A, opus 12
Sonate in Es, opus 12
Sonate in F, opus 24 ‘Lente’

Reacties zijn afgesloten.