vrijdag 31 mei 2013 – 20.00 uur

LIEDRECITAL
Bastiaan Witsenburg – bariton
Leonard Besseling – cello
Femke de Graaf – piano
Schumann, Brahms

Een zeldzaam melodrama van Schumann in ’t Mosterdzaadje

Leonard Besseling, Femke de Graaf
en Bastiaan Witsenburg

Op vrijdag 31 mei om 20.00 uur staat de muziek van Schumann en Brahms centraal in het programma dat de pianiste Femke de Graaf, de cellist Leonard Besseling en de bariton Bastiaan Witsenburg voor hun concert in ’t Mosterdzaadje hebben uitgezocht.

Hoewel voor de combinatie piano-cello-zang nauwelijks iets geschreven is, zullen zij met enige vindingrijkheid er toch veel moois voor laten horen. Ze maakten een selectie uit de enorme collectie prachtige liederen van Schumann en Brahms en combineren het met werk voor piano en cello.

Vóór de pauze worden bekende liederen van Schumann uit zijn vroege periode afgewisseld met instrumentale werken uit zijn latere periode, hetgeen een mooi goed beeld van zijn ontwikkeling als componist laat zien. De sprankelende liederen zoals Widmung zitten vol levenslust en bravoure en contrasteren met de meer verstilde werken zoals Abendlied en het tweede deel uit Stücke im Volkston.
Het intieme Ständchen van Schubert sluit de eerste helft af.

De tweede helft begint met een zeldzaamheid: uitgevoerd wordt een melodrama van Schumann: een gesproken tekst met pianobegeleiding. Het is een duister verhaal over een boerenknecht wiens nachtmerrie werkelijkheid wordt. Hierop volgt een van de prachtige Choral Preludes van Brahms voor orgel in een arrangement voor cello en piano.

De liederen Op. 32 van Brahms behoren tot de hoogtepunten uit zijn oeuvre waarvan de drie mooiste uitgevoerd gaan worden. Aansluitend spelen Leonard en Femke het tweede deel van de Cellosonate in e klein. Tot slot nog drie liederen uit Op. 86. Leonard speelt Der Tod das ist die kühle Nacht waarna hij in Wir wandelten en Meerfahrt een melodie uit de pianopartij voor zijn rekening neemt zodat het concert toch als trio eindigt.

Bastiaan Witsenburg en Leonard Besseling leerden elkaar kennen tijdens een project bij de Nationale Reisopera. Het klikte en ze besloten samen een concert te geven. Met daarbij hun vriendin en buitengewoon goede pianiste Femke de Graaf kan deze concertuitvoering niet anders dan aanstekelijk warm en gepassioneerd zijn.

Reacties zijn afgesloten.