vrijdag 14 juni 2013 – 20.00 uur

LIEDRECITAL
Joost van Tongeren – bariton
Vital Stahievitch – piano
Bachcantate BWV 56 “Ich will den Kreuzstab gerne tragen”
Schumann Liederkreis opus 39
Pianowerken: Chopin en Haydn

Joost van Tongeren en Vital Stahievitch

Joost van Tongeren

De bariton Joost van Tongeren en de pianist Vital Stahievitch zullen op vrijdag 14 juni om 20.00 uur een onvergetelijk mooi recital verzorgen in ’t Mosterdzaadje. Met de meest indrukwekkende Liederkreis opus 39 van Schumann, een solo Bach cantate; piano solo een sonate van Haydn en Études van Chopin gaan ze voor de eerste maal een aan elkaar gewaagde samenwerking aan.

Bachcantate Ich will den Kreuzstab gerne tragen – BWV 56 is één van zijn beroemdste en meest gespeelde cantates, voor het eerst uitgevoerd in oktober 1726. Het libretto van deze cantate is gebaseerd op het eerste vers van Mattheus 9: 1-8: Jezus’ vaartocht over het meer van Genezareth en de aankomst in zijn vaderstad Kapernaum. Deze overtocht wordt in de cantate opgevat als metafoor voor ‘s mensen levensreis, over woelige baren, bedreigd door stormen, tegenspoed en ongemak, en eindigend in de veilige haven van een beloofd land; het in navolging van Christus dragen van zijn kruis is een zware tocht vol aardse beproevingen en bedreigingen, waarvan slechts de dood ons kan verlossen die echter voor de gelovige wordt als een onschuldige slaap, een bevrijdend aanlanden op zijn bestemming, met uitzicht op de hemel en de eeuwigheid.

Vital Stahievitch
foto: A. Ilsing

Vital Stahievitch speelt het slotkoraal met de bijbehorende tekst:

Komm, o Tod, du Schlafes Bruder, komm, und führe mich nur fort;
löse meines Schiffleins Ruder, bringe mich an sichern Port.
Es mag, wer da will, dich scheuen, du kannst mich viel mehr erfreuen;
denn durch dich komm’ ich hinein zu dem schönsten Jesulein.

Schumanns Liederkreis opus 39 kwam tot stand in het jaar 1840. Dat jaar wordt ook wel zijn ‘Liederjahr’ genoemd omdat hij er wel 138 schreef. De Liederkreis opus 39, misschien wel de meest indrukwekkende van de 19e eeuw, bestaat uit 12 liederen op teksten van Jopseph Eichendorff. Schumann zelf vond het zijn meest romantische muziek ooit. De liederen zijn expressief in uitersten van sfeer. Extatisch, melancholisch en mysterieus. Schumann kiest voor tegenovergestelde emoties die door de samenstelling benadrukt worden. De pianopartij in deze liederen is uiterst belangrijk en schildert achtergronden en beeldt taferelen uit ter ondersteuning van de gezongen tekst. Schumann schreef eens: “De stem alleen kan niet alles reproduceren of elk effect produceren, de fijnere details moeten ook worden benadrukt, zolang de vocale lijn niet wordt opgeofferd”. En hierin heeft Joost van Tongeren in Vital Stahievitch een meesterlijk pianist gevonden. Vorig jaar won hij samen met Ruth Willemse de prestigieuze prijs van de ‘Vriendenkrans van het lied’.

Dat Vital Stahievitch ook een bijzonder goed solist is laat hij horen in een selectie van Études van Chopin en een dynamische, beetje theaterachtige sonate van Haydn.

Reacties zijn afgesloten.