zondag 29 september 2013 – 15.00 uur

PIANO QUATRE-MAINS
Vital Stahievitch – piano
Aksana Stahievitch – piano

Aksana en Vital Stahievitch, pianisten met verhaal

Vital en Aksana Stahievitch

Een optreden van het piano echtpaar Stahievitch staat voor een concert van grote klasse en een programmakeuze die meer dan de moeite waard is. Aksana en Vital, beiden afkomstig uit Minsk (Belarus) en nu woonachtig en werkzaam in Nederland, zijn graag gezien en gehoord in ’t Mosterdzaadje. Op zondag 29 september om 15.00 uur zijn ze te gast.

Aksana speelt voor de pauze Mozart (Pianosonate in C gr) en van Tchaikovsky een selectie uit De Seizoenen. Na de pauze voert Vital 3 schilderachtige Pr&ecute;ludes van Debussy uit en 5 stukken van de Joodse componist Lev Moiseevich Abeliovich. Hij eindigt het concert met de Fantasie van Chopin.

De Pianosonate in C-Groot, K.330 van Wolfgang Amadeus Mozart is bekend en geliefd. Het opent met een optimistisch en stralend Allegro. Het 2e deel is pastorale, rustig en vol diepgang. De Finale is vol energie en leven.

Peter Illyich Tshaikovsky schreef in opdracht van een tijdschrift 12 stukken, voor elke maand één. Hij gaat muzikaal het hele jaar rond. Het zijn lyrische stuken die al die verschillende maanden karakteriseren. Aksana speelt er zeven, waaronder erg toepasselijk september en oktober. Op en top in de romantische pianostijl van Tchaikovsky.

Vital heeft van Claude Debussy drie schilderachtige préludes gekozen. De klanken roepen de sfeer op van Monet, Renoir en van Gogh.

Niet erg bekend is het werk van Lev Abeliovich. Een in Wit-Rusland geboren Joodse componist. In de tweede wereldoorlog raakte hij bijna al zijn familie kwijt. Tot zijn dood in 1985 woonde hij in Minsk. De cyclus van vijf stukken zitten vol emoties. Mooie harmonieën, sarcastische grapjes en pijn. En als balsem op de ziel is daar Frédéric Chopin. De Fantaisie Op.49 is echte romantische muziek. Het laat zich beluisteren als een korte roman vol van contrasten, emoties, liefde en passie.

Reacties zijn afgesloten.