zondag 22 september 2013 – 15.00 uur

DOMENICA CONSORT
Mooiste muziek voor 2 violen en 1 altviool
Tony Rous – viool
Lucia Boeken – viool
Suzan Rous – altviool
Bach, Nauman, Dvořák, Martinů

Trio van grote klasse

Tony en Suzan Rous

Het Domenica Consort presenteert op zondag 22 september om 15.oo uur de mooiste muziek voor twee violen en een altviool. Het zijn Tony Rous, niemand minder dan de eerste violist van het Concertgebouworkest in Amsterdam, zijn dochter Suzan Rous-Woelderink, altvioliste en Lucia Boeken, viool. Zij spelen Bach, Naumann, Dvořák en Martinů.

In de eerste helft van de 19e eeuw stond Johann Sebastiaan Bach erg in de belangstelling. In 1829 gaf Mendelssohn met groot succes een uitvoering van de Matthäuspassion, de eerste uitvoering van dit werk sinds het overlijden van Bach in 1750. Ferdinand David was violist, componist en concertmeester van het orkest van Mendelssohn in Leipzig en maakte een mooi arrangement van de Tweestemmige Inventies (voor klavier) van Bach. Daarvan zullen vijf worden uitgevoerd.

Johann Gottlieb Naumann (1741-1801) kwam uit Blasewitz bij Dresden. Als 16-jarige jongeling ging hij naar Padua om bij Giuseppe Tartini te studeren. Voor compositie volgde hij lessen bij Padre Martini in Bologna. Hij debuteerde in Venetië als operacomponist. Daarna werd hij Kerkcomponist en vestigde zich als Kapellmeester in Dresden. Het Divertimento dat u vandaag hoort stamt uit zijn studietijd bij Tartini waar hij ook altviool studeerde. Dat verklaart de voor die tijd zeldzame bezetting en de enigszins barokke inhoud van het stuk.

Lucia Boeken

In het huis van de schoonmoeder van A. Dvořák (1841-1904) woonden ook twee violisten. Dvořák hoorde ze spelen en hij bood aan om met zijn altviool mee te spelen. Enthousiast over dit samenspel schreef hij direct een nieuw stuk: Terzetto in C. Het heeft alle kenmerken van de schoonheid van kamermuziek, het doet niet onder voor zijn 14 strijkkwartetten, terwijl het ‘zomaar even’ voor vrienden is gemaakt.

Bohuslav Martinů (1890-1959) werd geboren in Polička (Tsjechië), in een kerktoren. Hij studeerde viool en compositie bij Josef Suk aan het Conservatorium van Praag. In 1923 vertrok hij naar Parijs om bij Albert Roussel te studeren. Hij had daar groot succes. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is hij met zijn vrouw Charlotte naar Amerika geëmigreerd. In zijn muziek zijn alle stijlen vertegenwoordigd, van neobarok tot jazz, van opera tot de kleinste kamermuziek-bezettingen. Ook de Tsjechische volksliederen en poëzie spelen in zijn composities een grote rol. Omdat de communisten na de oorlog in Tsjecho-Slowakije aan het bewind kwamen is hij nooit meer naar zijn vaderland teruggekeerd. Alleen in zijn dromen verbleef hij in zijn geboortestreek waar hij ooit zo gelukkig was: de Boheems-Moravische hooglanden.

Antonín Rous is eerste violist bij het Koninklijke Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí. Genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet en later barokviool bij Sigiswald Kuikens. Van ’69 tot ’71 was hij tweede concertmeester van het staatskamerorkest Pardubice. Speelt sinds ’76 als eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam.
Was jarenlang primarius van Amsterdamse strijkkwartet en Florestan ensemble, die speelde klassieke en romantische kamermuziek op historische instrumenten. Met Tsjechisch baroktrio heeft hij in Praag 2 CD opgenomen met sonaten van Franz Benda met originele variaties en versieringen van de componist. Domenica consort speelt in verschillende bezettingen op authentieke instrumenten.

Lucia Boeken begon op 7 jarige leeftijd met vioolspelen bij haar vader. Na het behalen van haar gymnasiumdiploma werd zij toegelaten tot het Conservatorium van Rotterdam in de klas van Vesna en Igor Gruppman, concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij was prijswinnares van onder andere het Prinses Christina Concours, Zij speelde in het Nationaal Jeugd Orkest, Laurens Cantorij, en Holland Symfonia en soleerde met het Jeugd Orkest Amsterdam, Camerata Rotterdam en Bassac Festival Orchestra (Frankrijk). Als kamermusicus trad Lucia op in onder andere de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Het Muziekgebouw a/h IJ in Amsterdam, de Philharmonie in Haarlem, tijdens het Grachtenfestival, Museumnacht en tijdens het Festival de Monsieur de Haydn, La Roche Posay (France).

Suzan Rous-Woelderink begon met vioollessen bij haar vader, Tony Rous, en studeerde altviool bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf zij concerten in Nederland en het buitenland. Naast haar kamermuziekactiviteiten remplaceert Suzan regelmatig bij Nederlandse Symfonieorkesten en het Combattimento Consort Amsterdam. Van 2006 tot 2009 maakte Suzan deel uit van het orkest van het Nationaal Theater in Praag. Nu is zij terug in Nederland.

Reacties zijn afgesloten.