vrijdag 20 september 2013 – 20.00 uur

KAMERKOOR KAREN VAN DELLEN
VROUWEN-KAMERKOOR SEQUENS UIT AMERSFOORT

Dirigent Karen van Dellen
m.m.v. Het Anemos Saxofoonkwartet
Judith Jamin – harp
Anne Martha Schuitemaker – sopraan
Magnificat van Vivaldi, Requiem van Fauré

Requiem van Fauré en het Anemos Saxofoon Kwartet

Het Anemos Saxofoon Kwartet

Op vrijdag 20 september treedt in ’t Mosterdzaadje op het Vrouwen Kamerkoor Sequens dat onder leiding van Karen van Dellen het Magnificat van Vivaldi en het Requiem van Fauré zal gaan uitvoeren. Heel bijzonder daarin is de begeleiding van het Belgische Anemos saxofoonkwartet en de harpiste Judith Jamin.

Het Magnificat wordt in bewerking voor 3-stemmig vrouwenkoor uitgevoerd. De tekst is gedacht vanuit Maria, heel toepasselijk om dit werk met vrouwenkoor uit te voeren.

De harpiste Judith Jamin soleert met een Impromptu-Caprice van Pierné. Dan wordt het dringen op het podium, want behalve voor het koor zal er ook voor het saxofoonkwartet en de harpiste plaats moeten zijn als het Requiem van Fauré wordt uitgevoerd. Dit werk wordt algemeen beschouwd als zijn meest geslaagde werk.

Karen van Dellen die onder de indruk was van het Anemos saxofoonkwartet vroeg de leden ervan het Requiem te willen begeleiden en zij zelf schreef de bewerking ervoor. Na vele uren schrijven en omrekenen is het resultaat zo goed dat ze er graag mee naar buiten komt.

Fauré over het Requiem:
“Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in het Requiem gestopt, wat bovendien het stuk domineert van begin tot eind met een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust.”

“Iemand zei dat mijn Requiem niet de angst voor de dood uit, en een ander noemde het een slaapliedje voor de dood. Ik zie de dood als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. De muziek van Gounod werd bekritiseerd voor de grote neiging naar humane liefelijkheid, maar zijn natuur zei hem zich zo te voelen: de muziek die hij schreef kwam vanuit zijn hart. Is het niet nodig om de natuur van een artiest te accepteren? In mijn Requiem heb ik misschien ook instinctief een vluchtweg gezocht van wat goed en deugdelijk is, na al die jaren van het spelen van orgel op begrafenissen! Ik weet het zeker, ik wilde iets anders schrijven.”

       “Het Requiem is zo zachtmoedig als ikzelf.”

Karen van Dellen is vanaf de oprichting van Sequens in 2001 dirigent van dit gezelschap waarmee ze grote koorwerken instudeerde en het haar uitdaging is om tot een concert waardig resultaat te komen. Soliste in het Requiem is Anne Martha Schuitemaker.

Het Anemos Saxofoonkwartet komt voor dit concert uit België gereisd. Vanaf 2009 vormen Kristan Dehertog, Bart van Beneden, Kurt Bertels en Wesley Capiau een spraakmakend kwartet. Zij leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium in Brussel en staan inmiddels op de podia van grote en kleine zalen in België en Nederland. Het is de eerste keer dat het kwartet optreedt als begeleiding van een koor. Ook speelt, in tegenstelling tot al het religieuze werk, het Anemos saxofoonkwartet een zwoele tango.

Reacties zijn afgesloten.