vrijdag 13 september 2013 – 20.00 uur

DE THUISKOMST
Quirine Hoek – viool
Ellen Zijm – accordeon
Biber, Vitali en Piazzolla

Duo ‘De Thuiskomst’, een unieke combinatie van viool en accordeon

Duo ‘De Thuiskomst’

Vrijdag 13 september om 20.00 uur treedt in ’t Mosterdzaadje het Duo ‘De Thuiskomst’ op. Uitvoerenden zijn Quirine van Hoek – viool en Ellen Zijms – accordeon. Met een uitgebreid kleurenpalet van klanken weet dit duo het publiek altijd weer te verrassen. Het samengaan van accordeon en viool werpt nieuw licht op bekende en onbekendere muziek. Op het programma staan Purcell, Von Biber, Dowland, Pärt, Bartók, Vitali en Piazzolla.

‘De Thuiskomst’ trad afgelopen jaar op tijdens het Grachtenfestival en gaf concerten in o.a. het Concertgebouw en Vredenburg. Samenspelen doen ze al sinds de middelbare school, waar ze met Tango’s en Ierse muziek ontdekten dat de combinatie van viool en accordeon verrassend veel mogelijkheden in zich draagt. Reden te meer om in 2010 ‘De Thuiskomst’ op te richten.

In dit programma wordt het publiek meegevoerd naar de 17e eeuw met de gevoelige klanken van Purcell, Dowland, en de Barokmuziek van Heinrich Franz van Biber. Arvo Pärt, de Estlandse componist componeerde in 1980 Fratres, een haast religieus en meditatief stuk muziek. Na de pauze worden de zes indrukwekkende Roemeense volksdansen van Béla Bartók uitgevoerd. Nog even het sprankelende Barokgevoel in de Chaconne van de Italiaan Vitali om tot slot meegezogen te worden in de zwoele klanken van de keizer van de tango, Astor Piazzolla. Het samenspel van viool en accordeon door deze uitermate professionele musiciennes zal op de muziek een nieuw licht laten schijnen.
Meer informatie: www.dethuiskomst.nl

Quirine van Hoek (1986) begon op haar 6e jaar met vioollessen aan de Hengelose muziekschool bij Akke Wiersma. Vanaf 2000 studeerde ze bij Ilona Sie Dhian Ho aan de ‘Van Zweden School of Music’ in Enschede en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze ook geregeld les had van Jaring Walta. In 2009 sloot ze haar Bachelor studie succesvol af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam waar ze tevens barokvioollessen volgde bij Antoinette Lohmann. In juni 2011 behaalde ze aan ditzelfde conservatorium bij Chris Duindam haar Master examen dat werd beoordeeld met een 10.
Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Mauricio Fuks, Jaap van Zweden, Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Kees Hulsmann en Yayoi Toda. Als primarius van het Graziakwartet verzorgt ze vele concerten in Nederland en studeerde ze in 2009 een maand aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet. Tevens vormt ze met Ellen Zijm, accordeon het duo ‘De Thuiskomst’.
Quirine soleerde met verschillende orkesten in Nederland in concerten van Bach, Vivaldi, Mozart, Bruch, Mendelssohn en Tchaikovsky. Ze is lid van Combattimento, het ensemble dat voortbouwt op het Combattimento Consort Amsterdam waarmee ze dit jaar o.a. te horen is in de voorstelling ‘Pearl’ met het Scapino Ballet. Daarnaast speelt ze in het Ciconia Consort en Camerata Delft en remplaceert ze in o.a. het Concertgebouw Orkest.
www.quirinevanhoek.nl

Ellen Zijm (1987) begon met accordeonlessen aan de muziekschool in Hengelo en startte op 11-jarige leeftijd met lessen bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede, waar zij in juni 2011 haar Masterstudie met het cijfer 9 voltooide. Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. In oktober 2008 en januari 2011 was Ellen te horen bij het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ op Radio 4. Ook nam zij deel aan uitvoeringen van de ‘Petite Messe Solennelle’ van G. Rossini, ‘Een Eigen Hooglied’ van Wim Beunders en ‘Requiem voor Enschede’, eveneens van Wim Beunders. Ellen was, samen met zangeres Eline Harbers, te zien en te horen bij de documentaire serie ‘Market Garden’ op TVGelderland. Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, speelde met het Asko/Schönberg Ensemble en bracht verscheidene werken in première.
Op dit moment studeert Ellen, gesteund door het ‘Prins Bernhard Cultuurfonds’, aan de Musikhochschule Würzburg, bij Stefan Hussong. Daarnaast concerteert zij regelmatig met haar duo ‘De Thuiskomst’ (met Quirine van Hoek, viool) en ‘Multiple Winds’ (met Kees van der Harst, klarinet/basklarinet).
www.ellenzijm.nl

Reacties zijn afgesloten.