vrijdag 6 september 2013 – 20.00 uur

OPENINGSCONCERT
Pianorecital

James Lisney
Schumann, Schubert

James Lisney opent seizoen Mosterdzaadje

James Lisney

Vrijdag 6 september om 20.00 uur wordt het nieuwe concertseizoen geopend met een pianorecital door de Londense meesterpianist James Lisney. Met de ultieme pianomuziek van Schubert en Schumann belooft het een feestelijke start te worden.

James Lisney is regelmatig in Nederland voor concerten en die gelegenheden wil hij, waar het maar mogelijk is, combineren met een optreden in Santpoort. Een paar jaar geleden verpandde hij zijn hart aan het kleine concertzaaltje en hij deelt zijn plezier hierin met de musici waarmee hij ook samen op de grote podia staat. Zo speelde hij met violist Paul Barrit alle Beethoven sonates ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van ’t Mosterdzaadje, nam hij cellist Alexander Baillie mee en ook de talentvolle celliste, zijn eigen dochter Joy. Ook de zangeres Emma Kirkby met wie hij samenwerk, wil hij naar ’t Mosterdzaadje meevoeren. Het zegt iets over zijn enthousiasme voor deze concertzaal en het publiek.

Op het programma heeft James Lisney zijn meest favoriete componisten gezet. Schubert en Schumann. Zijn naam wordt in heel Europa en nu ook in Amerika geassocieerd met Schubert. Zijn vertolking ervan is legendarisch. Na Amsterdam, Leipzig en Brussel schitterde hij als Schubertspecialist ook in Carnegie Hall Hall in New York. Zijn cd’s zijn opgenomen in de Warner Records organisatie.

Van Schubert speelt James Lisney de Sonate in A, het laatste pianostuk dat de 31 jarige componist voor zijn overlijden schreef.

De Schumanns Fantasie in C, opus 17 heeft veel lagen. Het is een treurig liefdesgedicht over zijn onbereikbare geliefde Clara, maar het is ook een hommage aan Beethoven. In de muziek zijn verborgen verwijzingen naar Beethoven. Maar bovenal is het een van de ontroerendste, mooiste en opwindendste stukken uit de pianoliteratuur. De ideale muziek om het startschot te geven aan een nieuw concertseizoen vol beloftes.

Reacties zijn afgesloten.