vrijdag 29 november 2013 – 20.00 uur

CELLO EN PIANO
Monique Heidema – cello
André Telderman – piano
Chopin, Franck, Rachmaninov

Cello en Pianoduo van grote klasse

Monique Heidema

Op vrijdag 29 november om 20.00 uur maakt het publiek kennis met de celliste Monique Heidema en de pianist André Telderman. Een duo van grote klasse dat een programma heeft samengesteld met werken van Mendelssohn, Franck en na de pauze het thema “Dans” verklankt door o.a. Rachmaninov, Chopin (Polonaise brillante), Stravinsky (Suite Italienne) en Piazzolla. Monique Heidema is hoofdvakdocent cello aan het Conservatorium van Tilburg en werkt samen met de pianist André Telderman in het Pianokwartet Indigo. Samen vormen ze reeds jaren een vast duo.

Het concert opent met Variations Concertantes van Mendelssohn uit 1829.
“De variaties beginnen met een fantastisch, integer thema, wat uitmondt in een uitbundig en virtuoos geheel. Dit is volgens ons een mooi begin van een programma, waarin de toon meteen is gezet om een diversiteit neer te zetten. Iets waar André en ik steeds naar op zoek zijn en wat we ook als uitdaging voor de programma’s zien”, aldus Monique.

André Telderman

De Sonate van Franck is in eerste instantie bedoeld voor viool. Hij schreef dit werk voor zijn vriend de violist E. Ysaÿe, die de sonate op zijn eigen bruiloft heeft gespeeld. Tegelijkertijd had Franck de versie voor cello al klaarliggen. Binnen de romantiek is dit werk een dankbaar en ook belangrijk deel van het repertoire voor cellisten geworden.

“Na de pauze staan allerlei dansen geprogrammeerd. Het is mooi om te zien wat componisten met deze (al oude) vorm binnen de muziek op uiteenlopende wijze hebben gedaan. De opzwepende tango van Piazzolla heeft meestal een uitgelaten reactie tot gevolg, zowel bij het publiek als bij ons”. Mooie uitsmijter dus.

Monique Heidema is een bevlogen celliste, die op de Nederlandse, maar ook op de internationale podia haar sporen ruim verdiend heeft. Op haar zestiende jaar kreeg zij haar eerste cellolessen en vanaf die tijd was meteen duidelijk dat de cello een belangrijk deel van het leven zou worden.  Na vier jaar les werd ze aangenomen op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam om bij Jean Decroos te gaan studeren. Na nog eens drie jaar besloot ze de overstap te maken naar Monique Bartels op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze tevens de DM-en UM diploma’s heeft behaald. Al tijdens de studie heeft Monique vele masterclasses gevolgd bij o.a. William Pleeth, Gerhard Mantel en Colin Carr. Ze werd ook uitgekozen om een masterclass te volgen bij de beroemde cellist Mtsislv Rostropovitch in het bijzijn van, toen nog, koningin Beatrix.

Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in het spelen van een zo breed mogelijk repertoire: jarenlang heeft ze als remplacent in de toporkesten van Nederland gewerkt, ze heeft met de cellogroep van het Rotterdams Philharmonisch Orkest vele concerten gegeven, ze is lid geweest van het Doelenensemble, wat zich toelegt op het uitvoeren van hedendaagse muziek, ze heeft deel uitgemaakt van het Sweelinck Barok Ensemble en met verschillende kamermuziekensembles, waaronder het befaamde Cello-octet, heeft ze vele tournees gemaakt. Zodoende speelde ze concerten in o.a. Engeland, Zweden, Canada, Spanje, Oostenrijk, België, Zwitserland, Noord-Amerika, Duitsland, Rusland en Tsjechië.

Het lesgeven is ook één van Monique’s passies. Ze is docente op de Nieuwe Veste te Breda, hoofdvakdocente op het Fontys Conservatorium te Tilburg, ze geeft masterclasses in heel Europa en ze wordt regelmatig als docent gevraagd op cellofestivals. Ze heeft al vele jonge mensen opgeleid tot de vakopleiding en sinds haar aanstelling in Tilburg bachelor- en masterstudenten begeleid.   Momenteel is Monique de celliste van Pianokwartet Indigo. Dit kwartet is ieder jaar te gast in Marianske Lazne te Tsjechië tijdens het festival “Mariënbad Nocturnes”. Ze heeft met dit ensemble overigens een prachtige cd gemaakt. Dit deed ze o.a. ook met het Cello-octet en andere gerenommeerde orkesten en ensembles.  Met de pianist André Telderman vormt ze al jaren een vast duo en verzorgt zij jaarlijks concerten. Monique speelt op een cello gemaakt door Romeo Antoniazzi te Cremona, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Instrumenten Fonds.

De pianist André Telderman werd geboren in Utrecht. Hij studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht en behaalde daar zijn einddiploma’s Koordirectie en Kerkorgel en de onderwijsakten voor zang en piano. Aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle studeerde hij af voor het solistendiploma piano, dat hij in 1975 met een bijzondere onderscheiding behaalde. André Telderman is sindsdien zeer actief als concertpianist, als fervent kamermusicus en als begeleider. Hij concerteerde in Nederland, België, Engeland, Duitsland en Spanje en maakte vele radio- en cd-opnamen, o.a. met het voormalige Radio Symfonie Orkest. Sinds de oprichting van Pianokwartet Indigo is hij de pianist van dit ensemble. Het kwartet heeft tournees gemaakt o.a. naar Rusland waar onder meer ook concerten werden gegeven in de beroemde zaal van de Philharmonie in St. Petersburg. In Nederland heeft hij met Indigo vele concerten gegeven in zowel de kleinere concertzalen als bijvoorbeeld Het Concertgebouw in Amsterdam. Met celliste Monique Heidema vormt hij al jaren een vast duo en worden jaarlijks vele concerten verzorgd.

Reacties zijn afgesloten.