vrijdag 22 november 2013 – 20.00 uur

PIANORCITAL
Kiril Kozlovsky
Alban Berg, Matei Gheorghiu, Paul Hindemith, Mussorgski – Schilderijententoonstelling

Finse pianist uit Minsk op bezoek in ’t Mosterdzaadje

Kiril Kozlovsky

De pianist Kiril Kozlovsky (Minsk) woont en werkt in Finland en is in Nederland op concertreis. Op vrijdag 22 november om 20.00 uur is hij voor de eerste keer te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij speelt Berg, Gheorghiu, Hindemith en Moussorgsky.

Het concert bestaat uit twee sterk verschillende delen. Voor de pauze wordt de Pianosonate opus 1 uit 1908 van Alban Berg uitgevoerd. Hij studeerde bij Schönberg en slechts één piano solowerk overleefde de toets der kritiek en werd gepubliceerd. Het stuk heeft een merkwaardige combinatie van een Wagneriaans verlangen en de typische dichte polyfone schrijfwijze, zo kenmerkend voor Schönberg. Zeker nooit eerder uitgevoerd is het stuk van de in Roemenië geboren, maar in Finlamd wonende componiste Matei Gheorghiu. Zij combineert de sonatevorm en de rhapsody. Muzikaal doet het door het ritme denken aan Roemeense en Oosterse volksmuziek, maar ook doet het werk aan Prokofiev denken. Het laatste stuk voor de pauze is van Paul Hindemith uit 1936. In vier delen ontwikkelt zich het stuk van pastoraalachtig, naar scherzo en een mars tot in het laatste deel een dubbele fuga met thema’s uit eerder delen.

Na zoveel nieuwe muziek is het een feest van herkenning om de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky te beluisteren. Deze piano suite is een ode aan zijn vriend, de schilder en architect Victor Hartmann. Na zijn vroegtijdige dood organiseerden zijn vrienden in 1874 een tentoonstelling aan hem gewijd. De muziek komt overeen met de schilderijen en tussendoor klinkt de ‘promenade’, het gaan van het ene schilderij naar het andere. De Schilderijententoonstelling behoort tot het meest populaire werk van Moussorgsky, mede als gevolg van het arrangement dat Ravel ervan maakte voor orkest. 

Kiril Kozlovsky werd geboren in 1981. Hij studeerde bij Irina Semenyako in Minsk, prof. Matti Raekallio, Eero Heinonen, Ilmo Ranta en Hamsa al-Wadi Juris aan de Sibelius Academie in Finland en bij prof. Avedis Kouyoumdjian aan de Universiteit van Wenen. Hij heeft diverse prijzen gewonnen op nationale en internationale wedstrijden. Hij werd gekozen tot “Young Artist of the Year” tijdens het Finland Festival in 2005. Kozlovsky is soleerde met orkesten Wit-Rusland en Finland, waaronder Helsinki Philarmonia, Ostrobotnia Chamber Orchestra, Jyväskylä Sinfonia en Tamper Philharmonisch Orkest met dirigenten Andris Nelsons, Janos Fürst, Patrick Gallois. Hij nam deel aan internationale festivals in Finland, Noorwegen, Estland, Rusland, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Deze toegewijde kamermusicus werkt samen met vele gerenommeerde zangers en instrumentalisten, waaronder Jacques Zoon, Dag Jensen, Marko Ylönen, Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen, Monica Groop, Ekaterina Gubanova. Ook met de kwartetten “Meta4” en “Apollon Musagete”.

Reacties zijn afgesloten.