vrijdag 15 november 2013 – 20.00 uur

LIEDEREN EN ARIA’S
Meneka Senn – sopraan
Yukiko Hasegawa – piano
Schumann (Frauenliebe und Leben), Aria’s uit opera’s van Händel, Mozart, Weber, Puccini

Een kersvers duo van twee grote talenten

Meneka Senn

Op vrijdag 15 november zullen de uit Sri Lanka afkomstige zangeres Meneka Senn en de Japanse pianiste Yukiko Hasegawa een concert verzorgen in ’t  Mosterdzaadje. Op hun programma voor de pauze de beroemde cyclus Frauenliebe und Leben van Schumann. Na de pauze Aria’s uit bekende en geliefde opera’s van Mozart, Händel, Weber en Puccini.

Meneka Senn en Yukiko Hasegawa kennen elkaar al een tijdje, maar besloten pas in mei 2013 samen muziek te gaan maken. Twee musiciennes van grote klasse in een kersvers samenwerkingsverband. De liederencyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann is wat samenwerking betreft een ware uitdaging. Voor zanger als pianist komt er veel bij kijken om een perfect samenspel te bereiken. “Sowieso is het opvoeren van liederen de hoogste kunst in het samen muziek maken. Hier kan je heel subtiel te werk gaan, grote lijnen maken, en veel expressie tonen. Daar staat tegenover dat je als toehoorder alles kunt horen, tot in de fijnste details. Ook als er iets mis gaat. Daarom is het opvoeren van liederen voor ons beiden een grote uitdaging”, aldus Meneka.

Yukiko Hasegawa

In de tweede helft van het recital staan voornamelijk opera aria’s van Mozart uit de opera Le nozze di FigaroCosí fan tutte en Die Zauberflöte. De dames vertellen iets over het verhaal erbij. Andere aria’s komen uit opera’s van Händel, Weber en Puccini. Een uitdaging die wel aan te gaan is gezien de grote kwaliteiten die deze jonge vrouwen in huis hebben. 

Geboren in Sri Lanka kreeg Meneka Senn haar eerste zanglessen op elf-jarige leeftijd. Na de middelbare school werd zij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Die zomer zong zij de rol van Lena (La princesse Jaune van C. Saint-Saëns) bij de Les Bertins opera zomercursus. Een jaar later volgde de hoofdrol van de Zaluw (uit ‘The happy Prince’ by M. Williamson). In 2007 vervolgde zij haar studie bij de operaafdeling van de Folkwang Hochschule in Essen. Tijdens haar studie ontving zij beurzen van de Yehudi-Menuhin-Foundation Duitsland.

Zij volgde masterclasses van Nicholetta Olivieri, Christian Rieger, Maria Jonas, Claudia Eder en Margreet Honig. Zij concerteert in Netherland, Duitsland, Oekraïne, en Sri Lanka. In de zomer van 2010 maakte zij haar debuut as Frasquita (‘Carmen’ van G. Bizet) bij Spanga Opera Holland.

Dit jaar vervolgd zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij won prijzen bij de 2011 Euregio Vocal Competition en de Kammeroper Schloss Rheinsbergs Internationaler Wettbewerb. In 2011 zong zij de rol van Valetto (L’Incoronazione di Poppea) bij de Rheinsberg zomeropera. Zij maakte een tournee door europa met de Matteus Passie met Collegum Vocale Gent o.l.v. Phillipe Herreweghe en zong ook bij Puccini’s Madame Butterfly van opera Zuid, Maastricht. 

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar leraar, Willem Brons, zegt over haar: “Ik ken Yukiko Hasegawa als een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist. Ze toont altijd een opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen.”

In Japan begint ze al op vierjarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Vanaf 1998 studeert ze piano bij Moto Sasaki, Tusa Ertzebet en Amadeus Webersinke aan de Musashino Muziekacademie in Tokyo, alwaar ze een Master diploma behaalt in 2004. In dit jaar leert ze de fortepiano’s van het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten kennen, en ontwikkelt ze een interesse voor authentieke uitvoeringspraktijk. Vanaf 2005 zet Yukiko haar studie voort in Nederland aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Ook begint ze aan de studie Fortepiano bij Bart van Oort en Stanley Hoogland. Tevens krijgt ze orgellessen van Pieter van Dijk. Ze ontvangt een Bachelor of Music diploma in 2008 en in 2009 voor respectievelijk piano en fortepiano. In deze jaren is Yukiko een Ambassadorial Scholar van het International Rotary Foundation. In september 2011 behaalt Yukiko het Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam.

Yukiko Hasegawa neemt deel aan verschillende masterclasses, o.a. tijdens The International Holland Music Sessions, Masterclass Apeldoorn en de Zeister Muziekdagen. Deze werden onder andere gegeven door Klaus Hellwig, Jan Wijn, Pascal Devoyon, Lee Kum-Sing, Vladimir Tropp, Malcom Bilson. Piet Kuyken, Alexei Lubimov. Ook neemt Yukiko met regelmaat lessen bij Dominique Merlet. 

Als solist en als ensemblespeler concerteert Yukiko in Nederland, Duitsland en Japan. Ze speelt onder meer in het Maison Erard en het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam, het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten in Japan en jaarlijks tijdens het Oude Muziek Festival in Utrecht. In 2004 voert ze Beethovens vijfde pianoconcert uit met het Krakow Filharmonisch Orkest onder leiding van Roland Bader. Als kamermusicus treedt Yukiko regelmatig op met strijkers. Sinds 2012 is Yukiko werkzaam als class accompanist voor The International Holland Music Sessions. Ook vormt ze een pianoduo met pianist Tobias Borsboom.
www.yukikohasegawa.com

Reacties zijn afgesloten.