vrijdag 1 november 2013 – 20.00 uur

LIEDERENRECITAL
Aksana Stahievitch – piano
Iurii Samoilov – bariton
Tsjaikovski, Swiridow, Rachmaninov

Russisch liederen recital met bariton Iurii Samoilov

Iurii Samoilov

In ’t Mosterdzaadje maken we op vrijdag 1 november om 20.00 uur kennis met de bariton Iurii Samoilov en de pianiste Aksana Stahievitch. Het wordt een Russisch liederen recital met voor de pauze Tsjaikovsky en na de pauze Rachmaninov.

“Tsjaikovski en Rachmaninov zijn componisten van de grote muziek stukken. Je associeert deze namen met opera, ballet en symfonieën. Deze grootse werken zijn altijd een afspiegeling van universele ideeën van goed en kwaad, leven en dood. Maar in de kleine liederen horen wij wat meer van persoonlijke ervaringen van de componisten — de onmogelijke liefde, pijn, vreugde en verdriet, eenzaamheid en scheiding. Rachmaninov moest emigreren naar Amerika en miste zijn vaderland heel veel. Tsjaikovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens”, aldus de pianiste Aksana Stahievitch. De muziek van de liederen is geschreven op gedichten van o.a. Tolstoi, Heine, Apuchtin, Fet, Ratghaus en Plescheev.

Aksana Stahievitch

Solistisch speelt Aksana drie maanden uit de cyclus “De Seizoenen” van Tsjaikovsky. De maand januari, die een rustige avond bij de vuurplaats verklankt. Februari waarin een traditioneel Russisch feest wordt verbeeld dat het einde van de wintertijd inluid met dansen en pannenkoeken eten. De maand mei met daarin de lichte nachten in Sint Petersburg, de zogenaamde witte nachten, wanneer alle natuur begint te zingen van de winterslaap.

De bariton Iurii Samoilov maakt sinds zijn cum laude afstuderen in Kiev een bliksemcarrière. Al tijdens zijn studie maakte hij kennis met de Nederlandse Opera. Sinds 2010 is hij lid van de Opera Studio Nederland. In de Oekraïne, Duitsland en Estland won hij internationale concoursen. In 2010 maakte hij zijn debuut zowel in het Amsterdams Concertgebouw als in de Royal Albert Hall in Londen toen hij deelnam aan het Jose Carreras Kerstgala. Eveneens in het Concertgebouw zong hij Mahlers “Lieder eines fahrenden Gesellen” met het Sweelinck Orkest, waarmee hij een groot tournee maakte door Oost Europa.

In september 2011 nam hij deel aan de Jubileum productie van Mozarts ‘Don Giovanni’ in Muziektheater in Amsterdam. In februari 2012 maakte Iurii zijn debuut bij de Nederlandse Nationale Opera waar hij samenwerkt met de beroemde Dmitri Tcherniakov in de productie van Rimski-Korsakov ‘Het verhaal van de onzichtbare stad Kitesj’. In 2012 zingt hij titelrol in ‘Pelleas et Mellisande’ van Debussy en Biterolf in Wagners ‘Tannhauser’ op het festival Operadagen Rotterdam . Tijdens het Aix-en-Provence Festival in Frankrijk zingt hij in Erl en Nardo uit Mozart’s ‘La Finta Giardiniera’.
Voor het seizoen 2012-13 en 2013-14 maakt hij deel uit van het Young Artist Program in Frankfurt Opera House. Hij gaat er verschillende rollen zingen en wordt ook ingezet bij producties voor kinderen. Hij is gevraagd o.a. voor Figaro in Rossini’s ‘Il Barbiere di Siviglia’ en Cesare in Händels ‘Giulio Cesare in Egypthe’.

Na haar studie in Minsk (Wit-Rusland) studeerde Aksana aan het Amsterdam Conservatorium voor haar Mastertitel. Zij is een veelgevraagd pianiste met een eigen lespraktijk. Ze werkt samen met meerder instrumentalisten en vormt een piano duo met haar partner Vital Stahievitch.

Reacties zijn afgesloten.