vrijdag 15 februari 2019 – 20.00 uur

BEETHOVEN
Vera Kooper – piano

Pianiste Vera Kooper met Beethoven in ’t Mosterdzaadje

Vera Kooper

Op vrijdag 15 februari om 20.00 uur is de pianiste Vera Kooper te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij koos er voor dit hele recital in het teken van Beethoven te zetten. Het is een hele eer deze pianiste aan het werk te mogen zien en horen. “Vera Kooper heeft het zeldzame – en men zou kunnen zeggen, door God gegeven – vermogen om door te dringen tot de zeer expressieve kern van de muziek die ze uitvoert. Zij heeft een griezelige gevoeligheid voor zowel de dramatische inhoud als de stilistische definitie van de composities. Haar indrukwekkende techniek en totale toewijding, stellen haar in staat elke uitvoering om te zetten in een poëtische, ontroerende artistieke ervaring — een kostbaar fenomeen”, dat schrijft Emanuel Krasovsky, de pianist die haar nog regelmatig coacht.

Vera Kooper is tevens de pianiste van het succesvolle Delta pianitrio. Daarmee was ze eerder al in ’t Mosterdzaadje. Later in het seizoen staat het trio ook op de agenda. Dit concert is voor Vera Kooper solo.

Vera begon op haar zesde met piano spelen en kwam op haar dertiende jaar in de Jong Talentklas van het Konininklijk Conservatorium in Den Haag bij Kamilla Bystrova. Ze vervolgde haar opleiding in de klas van David Kuyken en studeerde cum laude af in 2011. Tijdens haar studie nam Vera deel aan masterclasses met oa Dmitri Bashkirov, Vladimir Tropp, Paul Badura-Skoda, Fabio Bidini, Boris Petrushansky, Emanuel Krasovsky en Boris Berman.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Vera Kooper al een uitgebreide internationale podiumcarrière genoten. In Nederland gaf ze recitals in het Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), de Oosterpoort (Groningen), het Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), de Anton Philpszaal (Den Haag) en het Muziekgebouw Eindhoven. Als soliste en kamermusicus gaf ze concerten in Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Litouwen, Rusland, Israël en de Verenigde Staten. Ze trad op op het Grachtenfestival Amsterdam, het “Peter de Grote Festival” en de International Holland Music Sessions (Nederland), evenals op het Musica Mundi Chamber Music Festival (België), Festival Musica Russa (Italië), het Aurora Chamber Music Festival (Zweden) en het New York Chamber Music Festival (Verenigde Staten). Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade gaf ze een reeks concerten in Denemarken en Groenland. Veel uitvoeringen werden live uitgezonden door de Nederlandse radio (Radio 4, Radio Nederland Wereldomroep).

Sinds haar debuut als soliste op haar twaalfde speelde bij Beethovens eerste pianoconcert, heeft Vera regelmatig met orkest opgetreden. In 2008 toerde ze door Nederland en Duitsland met het Nationaal Jeugdorkest van Nederland en dirigent Jurjen Hempel. Achtereenvolgens speelde ze een reeks concerten met Sinfonia Rotterdam en Conrad van Alphen, samen met violiste Emmy Storms, Mendelssohn’s Concerto voor viool, piano en orkest.

Op zestienjarige leeftijd won Vera Kooper de tweede prijs op de Internationale Steinwaywedstrijd in Amsterdam en werd gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op het International Steinway Festival in Duitsland, tijdens een galaconcert in de Musikhalle in Hamburg. In 2007 ontving ze de 2e prijs en extra prijzen tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Nederland. Een jaar later won ze de tweede prijs en de Persprijs in dezelfde competitie, dit keer als een duo met violist Emmy Storms. Dit resulteerde in veel concertopdrachten in binnen- en buitenland.

 Een beurs van het Huygens Scholarship Program stelde Vera in 2011 in staat haar studie voort te zetten aan het prestigieuze Universität Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk), waar ze werd toegelaten tot het solistenprogramma in de klas van de Amerikaanse pedagoog George Kern, een student van Rosina Lhevinne. Daarnaast studeerde ze bij Konstantin Bogino in de Corso di Alto Perfezionamento aan de Accademia Santa Cecilia in Bergamo (Italië). Vera blijft coaching en muzikaal advies ontvangen van de legendarische Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich in Londen, die haar omschreef als “een ongewoon begaafde en interessante kunstenaar”.

Tijdens haar studie in Salzburg heeft Vera samen met twee andere jonge Nederlandse musici het Delta Piano Trio opgericht: violist Gerard Spronk en cellist Irene Enzlin. Oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig project, evolueerde hun onderneming snel en werd een intensieve en succesvolle samenwerking. Sinds de oprichting in 2013 heeft het Delta Piano Trio uitgebreid opgetreden in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de Verenigde Staten.

Reacties zijn afgesloten.