zondag 3 februari 2019 – 15.00 uur

PIANO DUO
Elvire Boelee & Dimitar Dimitrov
Mozart, Saint-Saëns, Liszt, Mendelssohn, Rachmaninov

Piano Duo Dimitrov-Boelee

Duo Dimitrov-Boelee

Het pianoduo Dimitrov-Boelee is op zondag 3 februari om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Het duo, dat zich meest aangetrokken voelt tot het romantisch repertoire, voert werk uit van Mozart, Saint-Saëns, Liszt, Mendelssohn en Rachmaninov.

“We willen graag muziek van de hoogste kwaliteit presenteren, zodat ons publiek de ogen kan sluiten en de muziek tot zich kan laten spreken”. Voorafgaande aan elk stuk, vertelt Elvire graag een verhaal over het muziekstuk, de componist, of de tijdsperiode van het stuk. Dit zorgt ervoor dat het publiek zich nog meer kan inleven in het muziekstuk.
“Vierhandig pianospel is één van de meest unieke vormen van kamermuziek. Het is alsof je twee puzzelstukjes hebt die precies in elkaar passen en elkaar aanvullen. Het is alsof je elkaars zinnen afmaakt. Het is als een samengesmolten geheel. De interactie tussen twee pianisten die één instrument delen is intiem, en bijzonder om mee te maken”, aldus Elvire Boelee.

Het piano duo DimitrovBoelee bestaat uit de Bulgaarse pianist Dimitar Dimitrov en de Nederlandse pianiste Elvire Boelee. Zij ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar ze beiden studeerde voor hun Bachelor. Dimitar Dimitrov maakte in zijn eerste studiejaar meteen al een indruk door het achtereenvolgens winnen van het Prinses Christina Concours, het Grachtenfestival en het Hartenaas festival (2009). Nadat Elvire en Dimitar elkaar hadden gehoord op één van de voorspeelavonden van het conservatorium bleken ze muziek op eenzelfde manier te beleven en aan te voelen. Ze begonnen bijna iedere avond op het conservatorium voor elkaar te spelen, gaven elkaar feedback en inspireerden elkaar. Na een aantal jaren vormden ze het idee om een piano duo te vormen. De praktische realisatie werd uitgesteld doordat Dimitar, die inmiddels zijn Bachelor had gehaald, naar Amsterdam vertrok om daar bij Jan Wijn te studeren voor zijn Master, aan het conservatorium van Amsterdam. In Amsterdam stond hij in 2013 in de finale van het Dutch Classical Talent.

De plannen voor een piano duo werden in de zomer van 2014 nieuw leven in geblazen toen Dimitar na het behalen van zijn Master diploma weer terugkwam naar Groningen. Inmiddels had Elvire in januari 2014 haar Bachelor diploma gehaald en kon het samen muziek maken echt gaan beginnen. Al kort nadat ze besloten hadden een duo te vormen speelden ze in Geertruidenberg Klassiek en Vught Klassiek. Dit is een serie concerten en concoursen in één, waar iedere maand een veelbelovende pianist speelt, en het publiek mag stemmen op deze pianist. Aan het eind van het jaar worden de drie pianisten met de hoogste beoordeling uitgenodigd om aan de finale mee te doen. Het bleek algauw dat duo DimitrovBoelee een publieksfavoriet was, nadat ze in beide series door het publiek uit werden gekozen om in de finale te spelen, waar ze in december 2014 respectievelijk derde en tweede werden.

In september 2014 maakten ze hun debuut op radio 4 in het late night programma Opium op 4. Het jaar 2015 gebruikte het duo om concerten te geven en zowel hun quatre-mains programma uit te breiden als ook het programma van twee piano’s te verkennen. In oktober 2015 waren ze te gast in het populaire tv programma Meis op Zondag op tv Breda. In 2016 wonnen ze de derde prijs in Ulvenhart Klassiek in Ulvenhout Breda.

Reacties zijn afgesloten.