EXPOSITIE december 2014

werk van Cor van der Duin

Expositie van Cor van der Duin (1930-2009) in ’t Mosterdzaadje

werk van Cor van der Duin

De Haarlemse Cor van der Duin was van huis uit diepdruk etser, maar toen het echte handwerk in dit vak verdween, werd hij docent handvaardigheid en tekenen. Hij heeft daar nooit spijt van gehad. In 2009 overlijdt Cor en zijn vrouw organiseert nu de maand december een soort van overzichtstentoonstelling van zijn werk in ’t Mosterdzaadje.

Over zijn werk zei hij zelf:
“Het omzetten van geluid in beeld gaat eigenlijk vanzelf. Voorwaarde is dat mijn hoofd leeg is. Muziek en beeld hebben allebei te maken met ritme en beweging. Agressieve muziek is heel anders van kleur dan warme muziek. Tijdens het  luisteren maak ik snelle schetsen en af en toe aantekeningen. Meestal roept muziek figuratieve beelden bij mij op zoals orgelpijpen, spelende handen of de knop van een cello. Later abstraheer ik die dan. De structuur in mijn composities is vrij ingewikkeld, maar wel logisch van opbouw.”

“Het is een uitdaging om de gevoelens die muziek bij mij teweeg brengen, in vorm en kleur om te zetten. Het steeds balanceren tussen realiteit en abstractie, en door vereenvoudiging en weglaten de essentie te bereiken, is voor mij een voortdurende bezigheid. Soms resulteert dat in een samenvloeien van mens en instrument, dan weer in geabstraheerde en gestileerde vormen die een fuga verbeelden.”

Zijn laatste laatste expositie “Klankkleuren van Passie”: de Matthäus-Passion in Beeld, was in de Grote kerk te Naarden. Cor van der Duin exposeerde regelmatig in ’t Mosterdzaadje. Hij liet zich er graag inspireren.

Reacties zijn afgesloten.