vrijdag 24 januari 2014 – 20.00 uur

2X STENER OLSEN & GOEDELE TAVEIRNE
Noors Cello en Gitaar

Olav Stener Olsen – cello
Asmund Stener Olsen – gitaar
Goedele Taveirne – piano
Granados, Villa-Lobos, de Falla, Albéniz, Grieg, Piazzolla, Sammartini

Noors gitaar-cello duo “Duo 2xStener Olsen”

Åsmund en Olav Stener Olsen

Ze werken en wonen in Noorwegen, de twee broers Åsmund Stener Olsen (gitaar) en Olav Stener Olsen (cello) die samen het “Duo 2xStener Olsen” vormen. Op vrijdag 24 januari om 20.00 uur komen ze een concert geven in ’t Mosterdzaadje. De Belgische pianiste Goede Taveirne (die in Noorwegen studeert) zal tevens haar medewerking geven. Op het programma Granados, Villa-Lobos, de Falla, Albéniz, Piazzolla, Sammartini, Grieg en Bull.

“Het programma is een mix van vurige Spaanse, Braziliaanse en Argentijnse muziek, doorspekt met onze favoriete Noorse melodieën van Edvard Grieg en Ole Bull”, aldus Åsmund.

Goedele Taveirne

“We openen met Andalucia uit de 12 Danzas Españolas van Enrique Granados (1867-1916). Hij was een Spaanse pianist en componist van klassieke muziek en een pleitbezorger van de Spaanse muziek. In zijn composities worden veel typisch Spaanse elementen gebruikt”.

“Daarna vervolgen we met een aria van de Braziliaan Heitor Villa-Lobos (1887-1959). Zijn muziek is erg beïnvloed door zowel de Braziliaanse volksmelodieën als de Europese tradities, zoals in deze Aria goed te merken is. Het stuk toont zijn liefde voor Bach en behoort tot zijn meest uitgevoerde werk.“ Oorspronkelijk is deze aria gecomponeerd voor sopraan en 8 celli. Åsmund en Olav arrangeerden dit voor gitaar en cello.

“Terug in Spanje ontmoeten we de bekende componist Manuel De Falla (1876-1946). Samen met Granados en Albéniz één van Spanje’s belangrijkste musici in de eerste helft van de 20ste eeuw. De liedcyclus Siete canciones populares werd voltooid in 1914. Het bestaat uit 7 folksongs die melodieën uit zijn hele vaderland samenbrengen. In de woorden van Roman Kowal (die een essay over dit stuk schreef) beschrijven de canciones een eindeloze cyclus van de emoties die liefde kan oproepen: geluk, haat, trouw… Wij halen er een selectie uit en vertolken Asturiana, Polo, Nana, en El Paño Moruno. Dit in een versie voor cello en piano. Uiteraard kan ook onze derde Spaanse grootheid niet ontbreken: Albéniz met El Puerto. Aaneensluitend een bekend Braziliaans lied: Sons de carrilhões van Jose Pernambuco. Deze twee stukken behoren tot de canon van het gitaarrepertoire”. De arrangementen zijn opnieuw door de gebroeders Stener Olsen. Na al deze zuiderse passie reizen we naar het Noorden: Olav en Åsmund spelen bijna nooit een concert zonder muziek van Grieg (1843-1907) en Ole Bull (1810-1880). Voor dit optreden kozen ze voor de Humoresque van Grieg en het mooie Seterjentes Søndag van Bull. Terug in eigen versies voor gitaar en cello.

Joaquin Nin (1879-1949) werd geboren in Havana (Cuba) maar heeft bijna heel zijn leven in Spanje gewoond. Hij was een getalenteerd concertpianist en schreef ook over muziek, maar het duurde tot in zijn veertiger jaren voor hij begon met componeren. De 4 delen van de Suite Española zijn elk tussen de anderhalve en tweeënhalve minuut lang. Net zoals in de traditie van Albéniz gebruikte Nin volksmuziek uit verschillende delen van het land om zijn compositie op te baseren. Ook de titels zijn op deze folkloristische bronnen gebaseerd. Deze muziek zit vol met heldere en energieke zuiderse ritmiek en is enorm virtuoos geschreven voor de cello.

“Voor we het concert afsluiten gaan we nog even langs het Argentinië van Astor Piazzolla. Zijn tango’s zijn niet langer uitsluitend traditioneel maar bevatten ook elementen van jazz en klassieke muziek”. Het laatste werk is een beweging uit een sonate van de Italiaanse componist, hoboïst, organist, koordirigent en leraar Giovanni Battista Sammartini (ca 1700-1775). Speciaal bewerkt voor cello-gitaar door Olav en Åsmund.

Åsmund is een Noors gitarist die studeerde aan de ‘Norwegian Academy of Music’ in Oslo, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Lemmens Instituut in Leuven (België). Dit bij de docenten Enno Voorhorst en Rafaella Smits. Hij concerteerde in Europese landen als Spanje, Nederland, België, Duitsland enz. Hij ontving verschillende beurzen en bovendien de eerste prijs op de 35ste internationale gitaarwedstrijd in Zwolle (Nederland). Naast zijn podiumactiviteiten is hij eveneens actief als leraar, dit o.a. aan de ‘Norwegian Academy of Music’ in Oslo en de ‘Rud High School’ (muziekafdeling) in Bærum, nabij Oslo.
www.asmundolsen.com

Olav is een Noors cellist die studeerde aan het ‘Barrat Due Institute of Music’, de ‘Norwegian Academy of Music’ en de Universiteit van Stavanger. Met behulp van een beurs volgde hij ook lessen bij Rohan de Saram in Londen. Olav volgde ook verschillende masterclasses met cellisten zoals Frans Helmerssonn, Wolfgang Boetscher en Gavriel Lipkind. Hij speelde concerten als solist, kamermusicus en als lid van verschillende orkesten in Zweden, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, IJsland en Zwitserland. Ook nam hij deel aan heel wat kamermuziekfestivals in Noorwegen en kreeg een cello in bruikleen van de Noorse Bank ‘Dextra Musica’.

Goedele Taveirne is een Belgische pianiste die studeerde aan het Koninklijk conservatorium te Brussel bij Boyan Vodenitcharov en Piet Kuijken. Momenteel vervolmaakt ze zich in Stavanger, Noorwegen bij Sveinung Bjelland.

Reacties zijn afgesloten.