zondag 5 januari 2014 – 15.00 uur

NIEUWJAARSMATINEE
Yukiko Hasegawa & Tobias Borsboom – piano
Beethoven, Tsjaikovsky, Chopin, Debussy,Schubert

Nieuwjaarsmatinee met twee pianisten

Yukiko Hasegawa en Tobias Borsboom

Op zondag 5 januari om 15.00 uur hebben de pianisten Tobias Borsboom en Yukiko Hasegawa een wervelend nieuwjaarsconcert samengesteld waarin ze zowel vierhandig als solo zullen spelen. Op het programma staan Beethoven (o.a. Für Elise), Tsjaikovsky (De Notenkraker), Chopin (Préludes), Debussy en Schubert (de Fantasie).

Yukiko Hasegawa en Tobias Borsboom werken zich reeds jaren gestaag door het quatre-mains repertoire, waarin Schubert echt de scepter zwaait. De Fantasiein f-klein mag in geen vierhandig recital ontbreken, vinden ze. Deze Fantasie staat dan ook pontificaal in het midden van het concert. Van Beethoven, heel beroemd en geliefd maar zelden of nooit op een concert te horen, misschien wel het mooiste werkje uit de hele pianoliteratuur�- de Bagatelle in a-klein, beter bekend als “Für Elise”. Verder klinken Préludes voor piano solo van Chopin, het grappige rondo, met de titel “Die Wut über den verlorenen Groschen” van Beethoven en de capricieuse Marche Écossaise van Debussy voor quatre-mains. Het concert wordt afgesloten met vrolijke muziek uit de Notenkraker van Tsjaikovsky, in een bewerking voor quatre-mains.

Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, georganiseerd door het Prinses Christina Concours (PCC), wordt Tobias door Giacometti uitgenodigd om bij hem te studeren aan de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht.

Tobias Borsboom voltooit in 2007 het gymnasium in Voorburg en vervolgt zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. In 2008 maakt hij een tournee door Nederland in samenwerking met Japanse musici, georganiseerd vanuit het PCC en het Japanse Min-On, en ook treedt hij op in Milaan. Op het regionale Prinses Christina Concours in Rotterdam wint hij de 1e prijs. Hij doet mee aan tal van kamermuziekfestivals waar hij steeds weer in de prijzen valt. Maakt tournee door Amerika en Canada. Ook speelt hij met orkest pianoconcerten van o.a. Beethoven, Rachmaninov en Shostakovitsch.

In 2011 voltooit Tobias de Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt daar zijn studie voor de master. Hij wint hij de Grand Dominique (2012, Venlo), een pianoconcours voor studenten die studeren aan conservatoria in België, Nederland en Duitsland en hij is succesvol op onder andere het Storioni Festival Concours (2011) en het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2012). Tobias Borsboom voltooide zijn Masters of Music bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013.
www.tobiasborsboom.nl

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar leraar, Willem Brons, zegt over haar: “Ik ken Yukiko Hasegawa als een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist. Ze toont altijd een opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen.”

In Japan begint ze al op vierjarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Vanaf 1998 studeert ze piano bij Moto Sasaki, Tusa Ertzebet en Amadeus Webersinke aan de Musashino Muziekacademie in Tokyo, alwaar ze een Master diploma behaalt in 2004. In dit jaar leert ze de fortepiano’s van het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten kennen, en ontwikkelt ze een interesse voor authentieke uitvoeringspraktijk.

Vanaf 2005 zet Yukiko haar studie voort in Nederland aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Ook begint ze aan de studie Fortepiano bij Bart van Oort en Stanley Hoogland. Tevens krijgt ze orgellessen van Pieter van Dijk. Ze ontvangt een Bachelor of Music diploma in 2008 en in 2009 voor respectievelijk piano en fortepiano. In deze jaren is Yukiko een Ambassadorial Scholar van het International Rotary Foundation. In september 2011 behaalt Yukiko het Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam.

Yukiko Hasegawa neemt deel aan verschillende masterclasses, o.a. tijdens The International Holland Music Sessions, Masterclass Apeldoorn en de Zeister Muziekdagen. Deze werden onder andere gegeven door Klaus Hellwig, Jan Wijn, Pascal Devoyon, Lee Kum-Sing, Vladimir Tropp, Malcom Bilson. Piet Kuyken, Alexei Lubimov. Ook neemt Yukiko met regelmaat lessen bij Dominique Merlet. Als solist en als ensemblespeler concerteert Yukiko in Nederland, Duitsland en Japan. Ze speelt onder meer in het Maison Erard en het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam, het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten in Japan en jaarlijks tijdens het Oude Muziek Festival in Utrecht. In 2004 voert ze Beethovens vijfde pianoconcert uit met het Krakow Filharmonisch Orkest onder leiding van Roland Bader.�Als kamermusicus treedt Yukiko regelmatig op met strijkers. Sinds 2012 is Yukiko werkzaam als class accompanist voor The International Holland Music Sessions. Ook vormt ze een pianoduo met pianist Tobias Borsboom.
www.yukikohasegawa.com

Reacties zijn afgesloten.