vrijdag 3 januari 2014 – 20.00 uur

PIANO-VIOOL
Sophie Patey – piano
Diet Tilanus – viool
Andriessen, Saint-Saëns, Arvo Pärt, Brahms

Nieuwjaar met Viool en Piano duo

Diet Tilanus

Een goed begin….Zo kun je het concert van vrijdag 3 januari om 20.00 uur wel noemen. Twee top musiciennes die het nieuwe jaar komen inwijden met een bijzonder mooi concert. Het zijn de pianiste Sophie Patey en de violiste Diet Tilanus die werken gaan spelen van Hendik Andriessen, Debussy, Brahms, Saint-Saëns en Chopin.

Sinds haar concertdebuut op de 17 jarige leeftijd is de Franse pianiste Sophie Patey op alle belangrijke podia in Europa en Noord-Amerika geweest, als soliste, in kamermuziek en met orkest. Haar pianospel wordt in de pers bejubeld. Niet voor niets dat veel gerenommeerde musici en orkesten met haar samen willen werken. Haar veelzijdigheid is groot en zij sleepte veel prijzen in de wacht. Haar masterclasses zijn beroemd.

Sophie Patey

Diet Tilanus is violiste in Amsterdam Sinfonietta en speelt zij bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Mahler Chamber Orchestra en het English Chamber Orchestra. Zij is een bevlogen kamermusicus en geeft in binnen- en buitenland concerten. Zij sloot haar masterdiploma met onderscheiding af in Londen. Ze won veel prijzen en maakte haar TV-debuut in het programma ‘Vrije Geluiden’.

De Nederlandse componist Hendrik Andriessen (1892-1981) studeerde orgel en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam en was bekend om zijn improvisaties. De Suite voor viool en piano (1950) weerspiegelt de invloed van de Franse muziek in zijn composities. Claude Debussy (1862-1918) componeerde slechts enkele kamermuziekwerken. In 1917 beëindigde hij de vioolsonate in g klein, die deel uit zou maken van een set van zes sonates. Door voortijdig overlijden heeft hij slechts drie sonates geschreven. 

Brahms heeft ongeveer een kwart van zijn composities vernietigd. Eigenlijk zijn alleen de werken die hij zelf goed vond bewaard gebleven. Daaronder de vioolsonate opus 78. Hij gebruikt hierin het thema van het Regenlied. Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef twee werken voor de viool virtuoos Pablo de Sarasate. De Introduction et Rondo Capriccioso Op. 28 uit 1863 die uitgevoerd gaat worden is en blijft een van de bekendste composities van Saint-Saëns. Na een inleiding vol Spaanse pathos kan in het rondo de violiste alles laten zien en horen wat ze in huis heeft. Tevens weerspiegelt dit stuk de creatieve energie van een toen nog jonge componist.

Tot slot de ontroerend mooie Nocturne nr. 20 van Chopin in c mineur uit 1830. Voor viool en piano bewerkt door de violist Nathan Milstein.

Na afloop kunnen we met elkaar, samen met de musici, het glas heffen.

Reacties zijn afgesloten.