zondag 9 februari 2014 – 15.00 uur

DUO PICASSO
Celia García-García – piano
Ephraim van IJzerlooij – cello
Pärt, Debussy, Schumann, Rachmaninoff, Franck

Duo Picasso in ’t Mosterdzaadje

Duo Picasso

Op zondag 9 februari om 15.00 uur treedt het Duo Picasso op in ’t Mosterdzaadje. Het zijn de pianiste Celia Garcia-Garcia en de cellist Ephraïm van IJzerlooij die werken uitvoeren van Schumann, Debussy, Pärt, Gubaidulina, Bach, Rachmaninov en Fauré.

Het Picasso Duo heeft weer een zeer gevarieerd programma in petto. Robert Schumann was een literaire muziekpersoonlijkheid. Zijn vader was boekhandelaar en uitgever en zijn zoon gaf een eigen nogal kritisch muziektijdschrift uit (das Neue Zeitschrift fur Musik) waarin hij onder pseudoniem behalve artikelen ook recensies schreef. Literatuur en muziek zijn in de Romantiek onlosmakelijk verbonden en Schumann was een op en top romanticus. De cellist Ephraïm van IJzerlooij voelt zich wel een zielsverwant. Ook hij schrijft gedichten en maakt muziek. Van hem is de gedichtenbundel “De geheime Tuin van Muziek” uitgegeven. Het concert opent met de prachtige Fantasiestücke. Pianosolo speelt Celia een stukje Liszt en vervolgt Ephraïm met twee solo’s: J.S. Bach en Gubaidulina.
“Omdat ik Sofia Gubaidulina persoonlijk heb ontmoet in 2006 en zelfs met haar samen werkte tijdens de NJO zomeracademie en de Cellobiënnale speel ik in dit concert drie preludes van haar. Ik zet ze naast een werk van Bach om zo de luisteraar het verband tussen deze twee werelden duidelijk te maken”.

Van Claude Debussy de beroemde cellosonate. Een laat meesterwerk geschreven aan het begin van de 20e eeuw.
“Het poëtische aan deze sonate is de enorme spanningsbouw. Debussy trekt je mee in zijn wereld. Je kijkt heel anders tegen kunst aan door deze muziek. Je wordt uitgenodigd het landschap van zijn muziek te beleven vanuit een hele eigen filmische componeer stijl. Wij kunnen er sterke karakters in vinden. Vooral ook het verhaal van Pierrot Lunaire in het 2e deel. Een soort dialoog met de Maan.”

“De Russisch componist Sergei Rachmaninov spreekt ons aan vanwege het troostrijke, religieuze karakter. Het is ook zulke lieflijke muziek die de luisteraar laat genieten zonder confronterend te zijn.”

We eindigen het programma heel dromerig weer in Frankrijk met Fauré en Debussy. Zo kan het publiek op wolken van mooie muziek de deur uit.

Reacties zijn afgesloten.