vrijdag 11 april 2014 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Bas Verheijden
Schumann, Franck, Chaminade

Pianorecital door Bas Verheijden

Bas Verheijden

De pianist Bas Verheijden zal op vrijdag 11 april om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje een recital verzorgen met werken van Chopin, Hummel, Debussy en Chaminade.

Over de te spelen werken geeft hij mondelinge toelichting, maar voor nu vertelt hij alvast het volgende:
“Ik ben altijd benieuwd wat voor goede en mooie muziek er nog bestaat die op de één of andere manier tussen wal en schip is beland: er is niets mis met het standaardrepertoire dat de tand des tijds doorstaan heeft, maar volgens mij heeft een scheppend kunstenaar meer mogelijkheden dan eindeloos de Chopin Préludes opnieuw te interpreteren”, aldus de pianist Bas Verheijden.

“Zo vond ik een indrukwekkende Pianosonate van Hummel, waarin je letterlijk een metamorfose van Beethoven naar Chopin voorbij hoort komen. Als je bedenkt dat dit stuk geschreven werd 8 jaar vóór Chopin begon te componeren, wordt het nog interessanter dat allerlei elementen van Chopins muziek hier al te horen zijn! Vóór deze Sonate speel ik het langzame deel uit Chopins 2e Pianoconcert in een zeldzame uitvoering voor piano solo. Zo kunt u de twee grootmeesters mooi vergelijken”.

Het mooie bekende werk van Debussy en de verrassende originele muziek van vrouwelijke tijdgenoot Chaminade heeft Bas Verheijden voor na de pauze in petto.

“Iedereen kent Clair de Lune van Debussy, maar wie zingt de andere drie delen van de “Suite Bergamasque” even voor? Graag plaats ik de ‘maneschijn’ in de context van de rest van de suite.

Daarbij voeg ik een tijdgenote van Debussy, Cécile Chaminade, die de ene na de andere prachtige melodie componeerde en naast heel veel charmante pianomuziek in diverse stijlen ook een Sonate met lef en gevoel voor grote structuren schreef. Wie kan er na beluistering nog begrijpen dat deze stukken nooit meer gespeeld worden……”


Bas Verheijden studeerde met onderscheiding af bij Jan Wijn en werd daarna als enige Nederlander ooit aangenomen aan de befaamde Accademia Pianistica incontri col Maestro te Imola. Hij volgde masterclasses bij o.a. Maria João Pires (waarvan de Avro een documentaire maakte) en won onder meer het Internationale Muziekconcours Scheveningen in 1997 en de Vriendenkransconcours van Het Concertgebouw in 1998 (samen met duopartner Niek van Oosterum). Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 2000 veertien avonden achtereen Rachmaninovs Derde Pianoconcert uitvoerde in alle grote zalen van Nederland, samen met het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Roland Kieft. Van het slotconcert in het Concertgebouw werd een live-cd uitgebracht.
Solo-recitals gaf Verheijden onder andere in de Serie jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en de serie Jonge virtuozen van de Beurs van Berlage, in De Vereeniging in Nijmegen, etc.

In 2004 verscheen van Verheijden met Liza Ferschtman (Viool) een dubbel-cd die zeer enthousiast ontvangen werd en o.a. een 10 kreeg in de Luister van februari ’05.
Na twee voorgaande solo-cd’s is in oktober 2012 de derde cd van Verheijden “Trick or Treat” uitgekomen met daarop ‘kunstjes en snoepjes’ uit de hoge hoed van de pianoliteratuur van o.a Schubert, Alkan, Chaminade, Chopin en Doucet.

Hiernaast maakt Verheijden deel uit van The Atlantic Trio. Zij zijn zeer verheugd dat ze vanaf oktober 2012 zullen spelen met de geweldige Janneke van Prooijen als nieuwe violiste! Zij zullen zich dit seizoen in deze nieuwe samenstelling presenteren. Het trio maakte voorheen twee cd’s met werken van o.a. Hummel, Mendelssohn, Taneyev, Gernsheim en Juon.

Ook gaf Verheijden concerten met onder andere Daniël Müller-Schott (cello), Alexander Pavlovsky (viool) en het Parkanyi Kwartet.

Afgelopen seizoen verzorgde hij de wereldpremière van het Pianoconcert van Alexander Comitas in Muziekcentrum Frits Philips. Dit Pianoconcert is ook opgedragen aan Verheijden.
Voor meer informatie en video’s van o.a. de stukken die op dit concert gespeeld worden, zie: www.basverheijden.nl en www.atlantictrio.com

Reacties zijn afgesloten.