zondag 15 juni 2014 – 15.00 uur

HET BOLLING JAZZ KWARTET
Laura van Dijk – fluit
Jacob Engel – piano
Tom Wigmore – bas
Harry Steenvoorden – drums
Crossover voor fluit en piano trio van de Franse jazzpianist Claude Bolling

Een elegant swingend slotconcert door het Bolling Kwartet

Het Bolling Kwartet

Een uniek slotconcert waarin het beste van twee werelden samenkomen: Jazz en Klassiek. Op zondag 15 juni om 15.00 uur gaat ’t Mosterdzaadje het seizoen afsluiting met Het Bolling kwartet. Classic meets jazz: Fluitiste Laura van Dijk en pianist Jacob Engel zijn voornamelijk klassiek geschoolde musici. In het Bollingkwartet werken ze samen met allround bassist Thomas Wigmore en jazzdrummer Harry Steenvoorden.

Elegant en swingend, barok en blue! Dat zijn trefwoorden waarmee de prachtige muziek van Claude Bolling aangeduid kan worden. Fascinerende melodieën op de hartenklop van jazzritmiek. Een synthese van klassiek en jazz. Het beste van twee werelden…..

Het Bollingkwartet specialiseert zich in het uitvoeren van het werk voor fluit en jazz pianotrio van deze Franse jazzpianist, bandleider en arrangeur. Claude Bolling was vanaf de vroege jaren 50 de belangrijkste Franse jazzpianist en heeft samengewerkt met Don Byas en Buck Clayton,  Roy Eldridge, Paul Gonsalves, Lionel Hampton,  Thad Jones, Carmen McRae en Albert Nicholas.

Vanaf 1960 heeft hij vele soundtracks gecomponeerd, waarvan die van Borsalino  en California Suite de bekendste zijn. Misschien hebben de lessen harmonieleer die hij in Parijs kreeg van Maurice Duruflé wel de basis gelegd voor de serie cross-over projecten die Bolling vanaf 1975 ondernam met prominente klassieke instrumentalisten.

In dat jaar ontstond de eerste suite voor fluit en jazz piano trio in samenwerking met barokspecialist Jean-Pierre Rampal. De synthese tussen mainstream jazz en een 18e eeuws barokidioom was onmiddellijk een enorm succes. Mogelijk doordat in beide stijlen geen onderscheid gemaakt wordt tussen melodie en harmonie en ze daarom zo goed samen gaan, maar ook omdat Bolling de muziek altijd een typisch Franse helderheid, bondigheid en elegante toets meegeeft. De fluit is daarvoor het ideale instrument.

De tweede suite voor dezelfde bezetting ontstond in 1987, na soortgelijke projecten met Yo-Yo Ma (cello), Pinchas Zukerman (viool), Maurice André (trompet) en Alexandre Lagoya (gitaar).

www.bollingkwartet.nl

Reacties zijn afgesloten.