zondag 28 september 2014 – 15.00 uur

KALEIDOSCOPE
“Portretten van Dwarsfluiten”
Katja Pitelina – traverso
Reiko Tsuiki – traverso
Van Eyck, Hotteterre, Telemann, Blavet, W.F. Bach, Kuhlau, Takemitsu

Een rijke collectie historische instrumenten in drie eeuwen muziek door het duo Kaleidoscope

Duo Kaleidoscope

In ’t Mosterdzaadje wordt zondag 28 september om 15.00 uur een rijke collectie historische instrumenten gepresenteerd door het duo Kaleidoscope in het programma “Portretten van dwarsfluiten”. Twee bevlogen fluitistes Katja Pitelina en Reiko Tsuiki nemen het publiek mee op een kleurrijke tijdreis door vijf eeuwen. Op hun programma staan solostukken en duetten van Van Eyck,  Hotteterre, Telemann, Blavet, W.F. Bach, Kuhlau en Takemitsu. Kaleidoscope presenteert meesterwerken voor fluit, van de Renaissance tot nu.

De composities klinken op de instrumenten waarvoor ze oorspronkelijk zijn geschreven. Zo komt het karakter van elk stuk optimaal tot zijn recht.  In dit afwisselende programma ervaart u hoe acht componisten zich hebben laten inspireren door de fluiten van hun tijd. Heel verschillende stukken passeren de revue. Een uitgebalanceerde sonate, een grillige fantasie, een strenge canon. Poëtische miniaturen, zen-klanken van Takemitsu, naast Franse barokdansen, van statig tot swingend. Katja Pitelina en Reiko Tsuiki, sinds 2006 dit unieke duo, hebben een passie voor historische instrumenten en bijzonder repertoire. En het eerste fluitduo dat in één concert een dergelijke collectie met historische instrumenten presenteert.

Door de eeuwen heen hebben fluitbouwers verschillende soorten materialen en kleppensystemen gebruikt. De klank veranderde vaak. Bij Frans barokrepertoire past de authentieke Hotteterre-fluit, die verrast met zijn milde en sonore timbre. Moderne muziek vraagt om een briljante klank van een instrument van deze tijd. Klassieke en romantische composities overtuigen weer het best met een ander instrumentarium.

Katja en Reiko doen de naam van hun duo alle recht. Zoals bonte glasstukjes in een rondgedraaide caleidoscoop een veelvoud aan patronen produceren, zo helpen verschillend klinkende fluiten die door de musici in hun optredens worden gebruikt om muzikale miniaturen te scheppen die luisteraars meenemen op een unieke tijdreis. Indien gewenst kunnen ze de verhalen achter elk stuk en instrument uit de doeken doen met pakkende anekdotes, wat het publiek zeer waardeert.

Katja en Reiko hebben eerst een traditionele opleiding tot fluitist gevolgd en cum laude afgerond. Daarna hebben zij zich verdiept in historische uitvoeringspraktijk en oude muziek, bij Barthold Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook die studie hebben ze bekroond met onderscheiding.

Katja en Reiko zijn veelgevraagde musici. Ze musiceren in vooraanstaande barokorkesten, maar zijn ook als solist en in kamermuziek actief.
Zie een YouTube® clip

Reacties zijn afgesloten.