vrijdag 26 september 2014 – 20.00 uur

CELLO EN PIANO
Daniël Kramer – piano
Immanuel van IJzerlooij – cello
Schumann, Brahms, Britten

Cello en Piano

Immanuel van IJzerlooij
en Daniël Kramer

Op vrijdag 26 september om 20.00 uur zijn de befaamde pianist Daniël Kramer en de cellist Immanuel van IJzerlooij te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij voeren werken uit van Schumann, Brahms en Britten.

Robert Schumann schreef de Fantasiestücke, opus 73 in enkel twee dagen in februari 1849. Oorspronkelijk noemde hij het “Nachtstücke”. De stukken zijn zoals liederen zonder woorden, of een instrumentale liedcyclus. Op en top romantiek. De eerste twee delen van de Sonate voor cello en piano nr. 1 opus 38 componeerde Johannes Brahms in de zomer van 1862. Het laatste deel volgde in 1865. Het is gewijd aan Josef Gänsbacher, een professioneel zanger en amateur cellist. Het is een hommage aan J. S. Bach waarin hij zich baseert op “Die Kunst der Fuge”. De Sonate voor cello en piano, opus 65 (1961) van de Engelse componist Benjamin Britten is geschreven voor de cellist Mstislav Rostropovich. Het is het eerste van de vijf belangrijke werken die hij in tien jaar tijd voor deze Russische cellist componeerde. De andere zijn de Symfonie voor cello en de drie Suites voor cello solo. In het laatste deel van de sonate – Moto Perpetuo – gebruikt Britten het DSCH motief (de muzikale transformatie Shostakovich’s naam) als eerbetoon aan de componist de hem inspireerde te schrijven voor cello. Immanuel zegt over deze sonate: “De sonate van Benjamin Britten vind ik zo bijzonder in z’n opbouw en diversiteit. Elk deel heeft z’n eigen karakteristieke kenmerken die samen een geheel vormen. Het is interessant om de sfeer van elk deel te proeven wat uiteindelijk leidt tot een climax in het laatste deel: Moto Perpetuo”.

De musici leerden elkaar kennen in 2010 in het Conservatorium van Amsterdam en hebben sindsdien regelmatig samen gespeeld. 

Daniël Kramer studeerde als scholier bij Ton Hartsuiker en vervolgens aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en in Parijs bij Claude Helffer. Zijn diploma 2e Fase behaalde hij met onderscheiding. Hij ontving masterclasses van o.a. György Sandor, Earl Wild en Murray Perahia. Daniël won in 1994 tijdens het Prinses Christina Concours landelijk de eerste prijs, in 1995 op het EMCY in Luxemburg en in 2008 op het Concorso Seghizzi in Italië de begeleidersprijs en in 2007 een eervolle vermelding op het Concours Olivier Messiaen in Parijs. Hij soleerde o.a. met het Residentie Orkest o.l.v. Yan-Pascal Tortelier, het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös en het NJO o.l.v. Werner Herbers en Reinbert de Leeuw. Hij maakt deel uit van Trio Amare en treedt regelmatig op met o.a. Nobuko Imai en het The Hague String Trio. Daniël werkt(e) samen met componisten als George Benjamin, Louis Andriessen, Joey Roukens en Sofia Gubaidulina.

Immanuel van IJzerlooij is een Nederlandse cellist, dirigent en een voetballer. In 2008 behaalde Immanuel van IJzerlooij de Tweede prijs, de Publieksprijs en de prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie op het Nationaal Celloconcours in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Immanuel van IJzerlooij speelt op een cello gebouwd door Paul Darche (Brussel, 1881).

Reacties zijn afgesloten.