vrijdag 5 september 2014 – 20.00 uur

BEETHOVEN SONATES deel I
James Lisney – piano
Joy Lisney – cello
Sonate in F, opus 5/1; Sonate in c, opus 13 ‘Sonate Pathétique’; Sonate in A, opus 69

Opening ’t Mosterdzaadje met Beethoven Festival

James en Joy Lisney

Vader en dochter, pianist James Lisney en celliste Joy Lisney uit Londen, openen het 31ste concertseizoen in ’t Mosterdzaadje met een Beethoven Festival. Op vrijdag 5 september om 20.00 uur en zondag 7 september om 15.00 uur worden, verdeeld over twee concerten alle vijf de sonates voor cello en piano uitgevoerd inclusief de twee meest geliefde piano stukken die Beethoven schreef.

Dit is een unieke kans om aan de hand van zijn sonates de verschillende fasen in het leven en werk van Beethoven te leren kennen. In de vroege sonates opus 5 uit 1796, is de vernieuwende en sprankelend schittering van de jonge componist te horen. De sonates opus 69 zijn een belangrijk voorbeeld van zijn midden periode. Het was dezelfde tijd dat hij de vijfde symfonie schreef. Tot slot de sonates opus 102, geschreven in zijn laatste periode. Deze werken zijn een voorspel op zijn verbazingwekkende laatste composities. Muziek die blijft fascineren en inspireren, zowel voor de musicus als voor de luisteraar.

Met dit concert gedenkt James Lisney het optreden van Richter en Rostropovitsj die 50 jaar geleden hetzelfde programma speelden in Moskou en Edinburgh. Omdat het programma moeilijk in te passen was werd er pas om half 11 ’s avonds begonnen en gingen de concerten tot laat na middernacht door. Het werden onvergetelijke avonden die de mensen nog lang in het geheugen gegrift stonden en de titel legendarisch verwierven.

James Lisney heeft een indrukwekkende carrière met optredens in New York, Carnegie Hall en alle belangrijke concertzalen in Europa waaronder de Berlijner Philharmonie, de Wigmore Hall in Londen en het Concertgebouw van Amsterdam. Sinds enkele jaren combineert Lisney zijn concerten op het vaste land met een optreden in ’t Mosterdzaadje. Daar heeft hij zijn hart aan verpand en hij laat geen kans voorbij gaan om daar te zijn. Het is voor hem een ongekende muziekervaring met publiek bij wijze van spreken op schoot. Zo opent hij nu voor de vierde achtereenvolgende keer het nieuwe seizoen.

Joy Lisney is 21 jaar en net afgestudeerd aan de Cambridge Universiteit. Al in 2012 trad zij samen met haar vader op in het Concertgebouw van Amsterdam. Zij gaat haar volwassen levensfase markeren met dit Beethoven tournee. Behalve in ’t Mosterdzaadje is dit programma te horen in de Queen’s Hall in Edingburgh, in London’s Southbank Centre en in het Leipzig Gewandhaus.

“I will complete the Beethoven Festival with two beloved solo sonates: Sonata in c, opus 13 ‘Sonate Pathétique’ and the Sonata in E Op. 109. Music that the virtuoso and the domestic musician have enjoyed for nearly two centuries. ’t Mosterdzaadje brings together in one space the world of the concert hall an home music making — what better music to start the thirty first season”, aldus James Lisney.

Voor ons een eervolle en enthousiaste start.

Reacties zijn afgesloten.