vrijdag 28 november 2014 – 20.00 uur

PIANO TRIO “DELTA”
Vera Kooper – piano
Gerard Spronk – viool
Irene Enzelin – cello
Beethoven, Brahms, Mozart, Auerbach

Delta Pianotrio

Het Delta Piano Trio
foto: Max Bosse

Op vrijdag 28 november om 20.00 uur komt het Delta Pianotrio vanuit Salzburg naar Santpoort om een concert te geven met op het programma Beethoven, Brahms, Mozart en Auerbach. Het Delta Pianotrio werd in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.

In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een constante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

Sinds haar oprichting in 2013 heeft het Delta Pianotrio veelvuldig opgetreden in Nederland, Oostenrijk, Italië en Groot-Brittannië. In het voorjaar van 2014 won het trio de eerste prijs, alsmede een speciale prijs voor de interpretatie van een twintigste-eeuws werk, op het 7e Internationale S. Vainiunas Kamermuziek Concours in Vilnius, Litouwen. Het debuut van het trio tijdens het 4e Salzburger Kammermusik Festival, in een gedeeld concert met het Borodin Kwartet, werd bejubeld door zowel publiek als recensenten. In september won het trio een eerste prijs op het Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition in Verona, Italië.

Het trio heeft het voorrecht in Salzburg te werken met Wolfgang Redik (oprichter van het Wiener Klaviertrio) en Rainer Schmidt (Hagen Kwartet) en kreeg belangrijke musicale impulsen van musici als pianist Stephen Kovacevich, cellist Gregor Horsch, de violisten Vera Beths en Johannes Meissl, en altist Hatto Beyerle (mede-oprichter van het Alban Berg Kwartet).

Gerard Hans Spronk, Nederlandse violist, beschrijft optreden als: “een uitdaging en een voorrecht om het hart van de toehoorder te raken met muziek”. Bij de vele muziekfestivals en cursussen waar hij aan deelnam, werd zijn spel zeer gewaardeerd. Na concerten in Duitsland in 2012 schrijft bijvoorbeeld L. Breuninger: “Hij is een extreem begaafde violist en een echte muzikant en artiest”.

Gerard studeerde bij Coosje Wijzenbeek aan de jongtalent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sloot zijn Bachelor of Music studie in 2013 af bij de Nederlandse vioolsoliste Vera Beths aan het Amsterdams conservatorium. Op het moment volgt hij zijn Master studie aan de Universität Mozarteum Salzburg in de internationale vioolklas van de gerenommeerde violist Pierre Amoyal, sterstudent van de legendarische Jascha Heifetz. Deze studie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Petronella Andriessen Fonds en het Romke Kalma Fonds, twee fondsen op naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Gerard won prijzen bij het IPMC (2000), de Iordens Viooldagen (2004 en 2006), het Internationale Charles Hennen Concours voor kamermuziek (2006), het Davina van Wely Vioolconcours (2007) en het Prinses Christina Concours Zuid en de Nationale Finale (2008). Hij volgde masterclasses en coaching bij violisten als: Julian Rachlin, Petru Munteanu, Albrecht Breuninger, David Takeno, Mark Lubotsky, Isabelle van Keulen, Thomas Brandis, Rudolf Koelman, Philippe Graffin, Krzysztof Wegrzyn, Vadim Gluzman, Hagai Shaham, Shmuel Ashkenasi, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis en Miriam Fried. Gerard’s oprechte en fantasierijke spel is te beluisteren in recitals met viool en piano, als solist met orkest en in kamermuziekbezettingen. Hij trad op in de belangrijke concertzalen in Nederland en in verschillende steden in Europa, Azië en Amerika.

De Nederlandse celliste Irene Enzlin, benoemd tot ‘Jong Muziektalent van het Jaar’ in 2005, kan al terugblikken op een indrukwekkende carrière. Ze trad op als soliste met o.a. The Royal Philharmonic Orchestra, het Pro Arte Orchestra (Taiwan) en het Nederlands Symfonie Orkest en speelde op festivals als “Les Flâneries Musicales de Reims” (Frankrijk) en het “Menuhin Festival” in Gstaad (Zwitserland).

Op vijftien-jarige leeftijd werd Irene toegelaten tot de legendarische “Yehudi Menuhin School” in Engeland, een gerenommeerd muziek instituut opgericht door violist Yehudi Menuhin, waar ze bij Pierre Doumenge en Charles Watt studeerde. Sinds 2011 woont Irene in Salzburg, waar ze aan de Universität Mozarteum studeert bij Clemens Hagen. Irene is laureate van verschillende concoursen, zoals het Prinses Christina Concours, het Herman Krebbers Viool en Cello Concours en het Haydn Festival, en was finaliste bij het Mainardi Concours, in Salzburg (Oostenrijk) en het Janigro concours voor jonge cellisten in Poreš (Kroatië).

Als uitnodigend en zoekend musicus met een sterk maatschappelijk bewustzijn is Irene op zoek naar nieuwe mogelijkheden om klassieke muziek uit te voeren en met anderen te delen. Irene gelooft in de verbindende therapeutische werking van muziek en is momenteel bezig met het opzetten van een stichting die klassieke concerten organiseert voor een publiek dat vaak niet de mogelijkheden heeft regulaire concerten te bezoeken. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft haar een Bertrand cello (2006) en een Grütter strijkstok ter beschikking gesteld. Van de Universität Mozarteum heeft Irene een strijkstok in bruikleen. Irene wordt gesponsoord door Arc Verona.

Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een “sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Ze is in staat in elk concert een poëtische en ontroerende artistieke ervaring te creëren.” (- Emanuel Krasovksy, 2010).

Vera geniet al jaren een uitgebreide concertcarrière. Ze heeft opgetreden als solist en in kamermuziek verband in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Slovenië, Italië en Israël. Tevens gaf Vera concerten tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, het Peter de Grote Festival en de International Holland Music Sessions. In het buitenland heeft ze opgetreden op festivals als Musica Mundi Chamber music Festival (België), de Dartington Summer School (Engeland) en het Aurora Chamber music Festival (Zweden). Veel van haar optredens zijn live uitgezonden op de Nederlandse Radio. Ook heeft Vera meerder prijzen gewonnen onder andere bij de International Steinway Competition en het Prinses Christina Concours.

Vera studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Kamilla Bystrova en David Kuyken. Momenteel studeert ze aan Universität Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk) bij George Kern en aan de Accademia Santa Cecillia in Bergamo (Italië) met Konstantin Bogino. Ze volgde masterclasses bij o.a. Dmitri Bashkirov, Vladimir Tropp, Paul Badura-Skoda, Emanuel Krasovsky, Fabio Bidini en Boris Berman. Vera ontvangt regelmatig lessen en coaching van de Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich, die haar omschrijft als een ‘buitengewoon begaafd en interessant kunstenaar’. Vera treedt regelmatig op met de Hongaarse altviolist Eniko Magyar en maakt tevens deel uit van het Pythagoras Ensemble in Londen.

Reacties zijn afgesloten.