zondag 23 november 2014 – 15.00 uur

IRAANS “SHANDIZ ENSEMBLE”
“A Woman alone & Echo”
Mehrnaz Salehi – zang
Angela Skala – viool
Imre Keblušek – cello
Hamid Tabatabaei – componist/pianist

A Woman Alone & Echo door Shandiz Ensemble

Het Shandiz Ensemble

Op zondag 23 november 2014 om 15.00 uur is Shandiz Ensemble te gast in ’t Mosterdzaadje met op muziek gezette Iraanse poëzie. Het ensemble bestaat uit: Mehrnaz Salehi (zang), Angela Skala (viool), Imre Keblušek (cello) en Hamid Tabatabaei (piano, composities en arrangementen). Hun muziek heeft wortels in de Iraanse cultuur maar is door Tabatabaei volgens de klassieke westerse traditie gecomponeerd c.q. bewerkt. De liederen worden in het Perzisch gezongen. Shandiz Ensemble heeft vier cd’s opgenomen. ‘A Woman Alone’ bestaat uit veertien liederen die door Hamid Tabatabaei zijn gecomponeerd op basis van gedichten van de Iraanse dichteres Forugh Farrokhzad (1935-1967). De titel is ontleend aan dichtregels uit een van haar bekendste bundels: ‘En dit ben ik / een vrouw alleen / op de drempel van een koud seizoen.’ Farrokhzad staat er vooral om bekend dat zij in een door mannen gedomineerde wereld vrouwengevoelens een gezicht wist te geven.

‘Echo’ is eveneens een compositie van Hamid Tabatabaei en bestaat uit een instrumentaal deel en een gezongen deel van negen liederen. De liederen zijn gebaseerd op gedichten van de hedendaagse Iraanse dichter M. Sereshk. Hij dichtte onder meer: ‘Ik benijd de stilte van dit moeras niet / dat zo kalm in de weide van de nacht in slaap gevallen is. / Ik ben de zee en ken geen angst voor de storm, / de zee, eeuwig, verstoord in haar slaap.’

‘Echo’ is een klaaglied voor onderdrukte mensen in de hele wereld. Tabatabaei droeg de compositie op aan ‘alle politieke gevangenen die in Iran in de zomer van 1988 werden afgeslacht – in opdracht van Khomeini’.

Shandiz Ensemble is in 2001 opgericht en heeft sindsdien veel opgetreden, in Nederland maar ook in België, Duitsland en Denemarken – in theaters, schouwburgen, kerken, musea, universiteiten, galeries, op radio en tv.

Meer over Shandiz Ensemble vindt u op www.shandiz.eu en www.facebook.com/shandizensemble.

Reacties zijn afgesloten.