vrijdag 21 november 2014 – 20.00 uur

ACCORDEON – FLUIT – KLARINET
“Ensemble Drie”
Mariska van der Vaart – fluit
Karin Vrieling – klarinet
Simone Colicchia – accordeon
Mozart, Schaper en volksmuziek

Een beet van de tarantula was dan vaak een excuus om eens flink los te gaan voor de vrouwen die gewoonlijk zeer kort werden gehouden…..

Ensemble Drie

Ensemble Drie, een eenvoudige naam voor een bijzonder ensemble, staat voor drie musici: Mariska van der Vaart, Karin Vrieling en Simone Colicchia. Met hun drie instrumenten: fluit, klarinet en accordeon brengen zij een combinatie die in Nederland uniek is door hun bijzondere klankkleurmogelijkheden. Op vrijdag 21 november om 20.00 uur brengen zij een programma met o.a. Mozarts Kegelstatt Trio en de Tarantella van Saint-Saëns. Maar ook muziek uit Macedonië, Scandinavië en klezmermuziek. Alle werken worden door de drie musici mondeling toegelicht, waardoor het publiek de stukken goed kan plaatsen.

Bij de eerste uitvoering van het Kegelstatt triospeelde Mozart het werk (op altviool) in een huiskamerconcert samen met vriend/klarinettist Anton Stadler (voor wie hij ook het prachtige Klarinetconcert schreef) en zijn pianoleerling Franziska von Jacquin. Onder met name klarinettisten is het werk zeer geliefd en het is één van de weinige stukken voor deze toch wat ongebruikelijke bezetting. Ensemble Drie houdt van experimenten en is altijd in voor iets nieuws. “Direct toen we dit werk op de lessenaar zetten, wisten we dat we een ‘gouden’ werk te pakken hadden. Mozart verstaat als geen ander de kunst om je hart te veroveren met zijn ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ muziek en we stonden er versteld van hoe zijn muziek overeind blijft voor onze combinatie van instrumenten. In tegenstelling tot bij veel andere werken, hoefden we nauwelijks te arrangeren en spelen we nagenoeg de originele muziek, die door de uitgever nota bene als trio voor viool (in plaats van klarinet!), altviool en piano werd uitgebracht, omdat de klarinet destijds nog niet een erg populair instrument was.”

Een ander hoogtepunt van het concert op 21 november vormt de Tarantella van Camille Saint-Saëns, een van zijn vroege werken (opus 6), dat hij oorspronkelijk componeerde voor fluit, klarinet en orkest. Een zeer virtuoos werk, waarbij de musici als het ware de tarantella dansen. Deze dans is genoemd naar de spin tarantula, waarvan gedacht werd dat de beet dodelijk kon zijn, en dat deze enkel genezen zou kunnen worden door wild te dansen. Maar wat de 3 musici van Drie ook aanspreekt is dat de dans hoofdzakelijk door (Italiaanse) vrouwen werd gedanst: Een beet van de tarantula was dan vaak een excuus om eens flink los te gaan voor de vrouwen die gewoonlijk zeer kort werden gehouden…..

De combinatie fluit-klarinet-accordeon leent zich bij uitstek voor het spelen van volksmuziek, waarbij alle drie instrument om beurten zowel een begeleidende als een solistische rol op zich nemen. “Het is veelal prettig in het gehoor liggende muziek, hier en daar een licht melancholische inslag, mooie klankbuigingen voor fluit en klarinet en verrassende wendingen à la improvisatie.”

Mariska van der Vaart (fluit) studeerde aan het conservatorium te Groningen bij Rinze van der Baan en Dorien Schade. In Zwolle studeerde Mariska schoolmuziek. Zij is momenteel werkzaam als fluitdocent, vakleerkracht muziek en hoofdvakdocent methodiek/didactiek bij de opleiding docent muziek van het ArtEZ conservatorium.

Karin Vrieling (klarinet) studeerde bij Reinier Hogerheijde aan het conservatorium te Groningen en aan het Queensland Conservatorium of Music te Brisbane (Australië) bij Floyd Williams. Sinds haar studietijd geeft Karin regelmatig concerten met verschillende ensembles. In 1999 richtte Karin het tijdschrift de Klarinet op (zie www.deklarinet.com). Ruim 12,5 jaar is ze dirigent van het Groninger Klarinetorkest Clarinets Unlimited (www.clarinetsunlimited.nl ). Daarnaast is ze als klarinetdocent en coördinator verbonden aan het Zwolse docentencollectief Dubbelgreep (www.dubbelgreep.nl ).

Simone Colicchia (accordeon) studeerde bij Johan de With aan het conservatorium in Groningen, tijdens haar studie studeerde ze een aantal maanden bij Lars Holm aan het conservatorium in Malmö (Zweden). Op dit moment speelt Simone in diverse orkesten en ensembles, waaronder: Accordeonkwartet ‘Variabile’. Verder is Simone sinds 2008 verbonden als dirigent aan de Zwolse Accordeonvereniging Kunst & Vermaak (zie ook www.kunstenvermaak.nl ). Tevens is Simone werkzaam als accordeondocent bij het Zwolse Docentencollectief Dubbelgreep ( www.dubbelgreep.nl ).

In 2012 bracht Drie haar eerste cd uit, met werken van onder andere W.A. Mozart, Leo Thys, Mariska van der Vaart en Macedonische volksmuziek.

Op de site drie.bekijknu.nl (zonder www!) is meer informatie te vinden over het ensemble.

Reacties zijn afgesloten.