vrijdag 14 november 2014 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Katerina Konstantourou
Liszt, Debussy, Martin, Hadjidakis, Nuyts

Een pianorecital vol kleur en beeldspraak door Katerina Konstantourou

Katerina Konstantourou
foto: Toon de Zoeten

Vrijdag 14 november om 20.00 uur is de uit Griekenland afkomstige pianiste Katerina Konstantourou te gast in ’t Mosterdzaadje. Haar programma omvat Claude Debussy (Children’s corner), Frank Nuyts (Sonate nr. 7: ‘The Wider World of Water’), Franz Liszt (La lugubre gondola II), Frank Martin (Fantaisie sur des Rythmes Flamenco) en Manos Hadjidakis (Six folk paintings: Ballet for piano based on 6 rebetiko songs).

Katerina Konstantourou over haar programma:
“Waarom deze samenstelling? De stukken van dit programma zijn uiteenlopend qua stijl. Toch vind ik ze allemaal vol van kleur en beeldspraak. Fantasie (en fantaseren!), water en dans hebben de verbanden gelegd tussen het ene en het andere werk.”

Debussy heeft deze piano suite aan zijn drie jaar oude dochter Chouchou gewijd. De zes korte stukken van het werk weerspiegelen de kwekerij en de wereld van de kinderlijke fantasie bewoond door Chouchou: Doctor Gradus ad Parnassum, Jimbo’s Lullaby, Serenade for the Doll, The Snow is dancing, The little Shepherd en Golliwogg’s Cakewalk.

Het stuk van Nuyts bestaat uit 5 delen en elk deel heeft met het water te maken: regendropjes, wolken, klateren, een rivier, het verdampen….“Je ziet de wolken voorbijschuiven, hoort kinderen spetteren. Het is een kletsnat werk”, aldus de componist.

In zijn Lugubre gondola verbeeldt Liszt Wagners begrafenisstoet in een gondel rustig glijdende in de grachten van Venetië. Twee maanden nadat dit stuk geschreven was stierf Wagner en kwam de lugubere gondel inderdaad uit.

Manos Hadjidakis was een Grieks lied-componist. Het underground stadsmuziekgenre van de rebetiko werd voor het eerst aan het Atheense publiek gepresenteerd door Hadjidakis in 1949. Tot die tijd bleef het opgesloten in de wereld van de rebetes, zijn ware meesters die deze muziek speelden en dansten. Hadjidakis krijgt zijn materiaal uit 6 bekende rebetiko liederen en creëert ermee 6 originele en gepassioneerde pianostukken. Deze waren in eerste instantie bedoeld voor een balletvoorstelling rond de volksdansen hassapikos, zeïbekikos en tsifteteli.

De flamencomuziek was de inspiratiebron voor de Fantaisie van Frank Martin. De muziek loopt langs onderscheiden ritmische secties: Rumba lente — Rumba rapide — Soleares — Petenera. Martin heeft het stuk voor zijn dochter geschreven, die flamenco danseres was en een choreografie met dit werk maakte.

Katerina Konstantourou werd geboren in Athene, Griekenland. Zij behaalde haar diploma piano aan het Nationaal Conservatorium van Athene waar Igor Taraschansky haar leraar was. Daarnaast studeerde zij aan de Universiteit van Athene bij de Faculteit van het Basisonderwijs. Na haar afstuderen werkte zij als lerares in het openbaar onderwijs.

In 2004 kwam zij naar Nederland, waar ze haar pianostudie op het Utrechts Conservatorium vervolgde met als leraar Martyn van den Hoek. De hedendaagse muziek is haar interesse geweest tijdens de laatste jaren. Zij werkt regelmatig met jonge componisten, alsook met choreografen en dansers in projecten van dans en live muziek.

Dat neemt niet weg dat zij ook altijd bezig is met het eindeloze piano repertoire uit het verleden. Tevens werkt zij op het gebied van kamermuziek incidenteel samen met een aantal musici en speelt zij regelmatig met het Utrechts Blazers Ensemble.

Reacties zijn afgesloten.