zondag 9 november 2014 – 15.00 uur

JIDDISCHE LIEDEREN
“A shtim fun harts/Stem van het hart”
Lucette van den Berg – zang
Erik Raayman – gitaar

Zangeres van het Jiddische lied: Lucette van den Berg

Lucette van den Berg

Terug in ’t Mosterdzaadje….op zondag 9 november om 15.00 uur, de zangeres van het Jiddische lied: Lucette van den Berg. Het wordt een ode aan de liefde en de veerkracht van het hart. Haar nieuwe Jiddische liedprogramma heet “A shtim fun harts”. Een programma vol passie, zelfreflectie en humor.

Lucette van den Berg raakt met haar warme, melodieuze sopraan en treffende teksten hart en ziel. Zij is met haar uitbundige blonde haardos een heerlijke verschijning om naar te kijken en te luisteren. Lucette zingt moderne Jiddische liederen van eigen hand, maar ook van Beyle Schaechter-Gottesman, Mikhoel Felsenbaum en anderen. Gitarist Erik Raayman begeleidt haar.

In deze harde en veranderende wereld is steeds duidelijker een zachte stem te horen: de tedere stem van het hart.

Over Lucette van den Berg
‘Geef me een lied dat ik voel’ is het motto van de veelzijdige zangeres Lucette van den Berg. Zij is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Haar debuut-CD ‘Zing Shtil’ (2005) is door de recensenten met veel lof ontvangen.

Lucette is geboren in Kampen, Nederland en begon op 7-jarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Maar haar echte passie was zingen en na slechts enkele zanglessen werd zij op 17-jarige leeftijd aan het conservatorium te Zwolle aangenomen voor klassiek zang. Na haar studie zong zij als soliste in opera’s, oratoria en liedrecitals, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, Jiddische liedjes begon te zingen. Zonder ernaar te zoeken was zij er tijdens een bezoek aan Israël mee in aanraking gekomen en het verliet haar nooit meer.

Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman (1920-2013), die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’. Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (derde prijs JPF Song Award 2009, USA). De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt.

Lucette is een zangeres die vooral speciaal voor haar geschreven, repertoire zingt. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen. Daarom is zij initiator en artistiek directeur van het Jiddisch Festival Leeuwarden, dat in 2008 voor het eerst plaatsvond en dat in 2014 haar derde editie kende. Vanaf 2005 heeft Lucette al vele CD’s uitgebracht. Waaronder Zing shtil/ yiddish songs (2005 Syncoop productions), Lomir geyn tantsn (2006 Syncoop productions), Friling (2007 Syncoop productions), Yesoymim (2008 Tresoar) en Benkshaft (2012 Dottime Records).

Ze is momenteel bezig met een programma en bijbehorende CD rond het thema vrouwen. Hiervoor is ze weer een samenwerking aangegaan met schrijver componist Mikhoel Felsenbaum en schrijft ze zelf ook nieuw repertoire. Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum speciaal voor haar is geschreven. Ook componeert zij zelf liederen, die in haar programma ‘Benkshaft’, naast de liederen van Felsenbaum, te horen zijn. Lucette van den Berg heeft gewerkt met Alan Bern, Georg Brinkmann, Efim Chorny, Christian Dawid, Suzanne Ghergus, Sanne Möricke, Lorin Sklamberg, Shtetl Band Amsterdam, Mazzeltov en vele anderen. Haar optredens zijn te zien en te horen geweest op o.a.: AVRO, KRO, Joodse Omroep, EO (Nederland) en WDR (Duitsland), Yiddish Radio Winnipeg (Canada).

Erik Raayman (1952) – Den Haag, is een klassieke- en een jazzgitarist. Hij studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium in Zwolle. Hij begeleidde onder meer Purple, Liesbeth List en Lucette. Hij schreef arrangementen voor het theater Transparent. Hij speelt verschillende stijlen en creëert nieuwe interpretaties.

Reacties zijn afgesloten.