zondag 2 november 2014 – 15.00 uur

PJOTR TSJAIKOVSKY’S JAARGETIJDEN
Aksana Stahievitch – piano
Opening expositie van Elena Vashkevich over de jaargetijden — Voordracht van gedichten van Poesjkin door Frans Groothuis

De pianomuziek van Tsjaikovski en de poëzie van Poesjkin openen expositie

Aksana Stahievitch

Op zondag 2 november om 15.00 uur voert de pianiste Aksana Stahievitch De seizoenenvan Tsjaikovski uit. Dit, met de daarbij behorende kunstwerken van de Wit-Russische Elena Vashkevich én de poëzie van Poesjkin, gelezen door Frans Groothuis, maakt deze uitvoering tot een prachtig geheel waarbij in klank, beeld en woord alle twaalf maanden van het jaar te beleven zijn.

Aksana en Elena studeerden beiden piano aan het Conservatorium in Minsk. Daar ontstond het idee om de seizoenen van Tsjaikovski aan te vullen met beeldende kunst. Elena voegde de klanken van de muziek samen in beelden. En zo wordt ook de tentoonstelling van haar collages van de seizoenen geopend. Bij de maanden van het jaar werd bijpassende poëzie gezocht van Poesjkin.

Tsjaikovski schreef in één jaar tijd de 12 korte stukken die de namen van de maand dragen. Ze werden maandelijks in het tijdschrift ‘Nouvellist’ geplaatst. De uitgever koos voor de combinatie poëzie en muziek. Frans Groothuis zal enkele gedichten voordragen van Aleksandr Poesjkin, de dichter die Tsjaikovsky’s leidraad was in het componeren van de seizoenen.

Met deze gedichten (vertaald door Hans Boland) en de muziek van Tskaikovski krijgt de Russische Romantiek een bijzondere invulling.

Reacties zijn afgesloten.