zondag 20 januari 2019 – 15.00 uur

DUO FANTASTIQUE
Marlene Hemmer – viool
Florin Negreanu – (alt)viool
Telemann, Mozart, J.D.Allard, Händel-Halvorsen

Duo Fantastique: een volwaardig en
professioneel viool/(alt)viool duo

Marlene Hemmer en Florin Negreanu

Op zondag 20 januari om 15.00 uur is het Duo Fantastique te gast in ’t Mosterdzaadje. Het duo bestaat uit de violiste Marlene Hemmer en de altviolist/violist Florin Negreanu. Twee geweldige strijkers samenspelend in muziek van Telemann, Mozart en Händel-Halvorsen.

De samenwerking tussen Florin Negreanu en Marlene Hemmer is ontstaan door hun werk als orkestmusicus. In die hoedanigheid speelden ze al vaak samen in verschillende kamer- en symfonieorkesten. Op een gegeven moment werd het plan opgevat een volwaardig viool/(alt)viool duo te vormen en voilà: Duo Fantastique was geboren.

Het idee was muziek te brengen die niet vaak te horen is aangezien er nauwelijks meer professionele (alt)vioolduo’s bestaan. In de ‘Gouden Eeuw der violisten’ traden David en Igor Oistrach regelmatig als viool / (alt)viool duo op en was derhalve de muziek voor deze bezetting vaak op de bühne te horen. Later vormden Itzhak Perlman en Pinchas Zukerman een soortgelijk duo. Daarna is deze combinatie een beetje in de vergetelheid geraakt en daarmee jammer genoeg ook de fantastische muziek.

De werken die Duo Fantastique brengt zijn zeer toegankelijk voor de luisteraar. Het programma wordt geopend met de Sonate in D groot voor 2 violen van Telemann; zeer prettig in het gehoor liggende muziek die een link vormt tussen de late Barok en de vroege Klassieke muziek. De werken van Mozart vormen het muzikale hart van het programma. Het Duo in Bes groot is bekender in de piano/viool versie maar Mozart zélf heeft de originele muziek bewerkt voor twee violen en de hand van de meester is hierin duidelijk te herkennen! Het verhaal gaat dat Mozart zijn twee duo’s voor viool/altviool, waaronder dus het duo no.1 KV 423, in eerste instantie schreef voor een collega uit Salzburg: Michael Haydn omdat deze jongere broer van de grote Joseph Haydn de opdracht om een aantal viool/altviool duo’s te componeren niet kon afmaken vanwege ziekte. Mozart schreef de duo’s tijdens een kort bezoek aan zijn geboortestad Salzburg in 1783. Nog voor het jaar om was vroeg Mozart aan zijn vader Leopold Mozart of hij de duo’s aan hem terug wilde sturen en vanaf dat moment maakte Mozart aan de buitenwereld ondubbelzinnig duidelijk dat híj, en niet Michael Haydn, de componist was van de twee duo’s. De duo’s zijn geschreven aan het begin van een periode waarin Mozart onnoemelijk veel kamermuziek schreef en hij tevens begon aan de serie beroemde strijkkwartetten die hij opdroeg aan Joseph Haydn. De prachtige en virtuoze viool-/altvioolpartij maakt duidelijk dat Mozart het strijkinstrument beheerste tot in de puntjes.

Het programma wordt afgesloten met de Passacaglia van Händel-Halvorsen. Afgezien van Mozart, Michael Haydn en Telemann schreven maar weinig componisten duo’s voor viool en altviool. De Noorweegse componist Johan Halvorsen heeft één van de meest bekende werken aan het kleine repertoire voor deze bezetting toegevoegd met zijn smaakvolle en fantasierijke bewerking van de majestueuze Passacaglia van Händels klavecimbel suite no. 7. Tevens heeft Halvorsen een versie viool/cello geschreven van hetzelfde werk welke ook zeer bekend en geliefd is.

Reacties zijn afgesloten.