EXPOSITIE februari 2015

fijnschilderkunst van Ton Schouwenaar en Louise de Champs

Expositie van fijnschilderkunst in ’t Mosterdzaadje

Ton Schouwenaar en Louise de Champs exposeren in februari hun fijnschilderkunst in ’t Mosterdzaadje. Na een kunstzinnige omzwerving van aquarelleren en werken met acrylverf is het echtpaar een nieuwe uitdaging aangegaan, die van realisme en fijnschildertechniek.

“Wij leerden in het atelier van Henk Sentel in Heemskerk de techniek van de 17e eeuwse oude meesters. Het onderwerp is vaak een stilleven welke men via de rastering overbrengt op het paneel. De beginselen daarbij zijn een  onderschildering in één kleur, bestaande uit gebrande omber en titaan wit,  welke in verschillende tinten worden vermengd en sterk verdund met terpentine.

Via de onderschildering brengt men schaduw en licht aan totdat alle ruimtelijkheid in licht en donker aanwezig is. Van belang is dat de textuur tot zijn recht komt.

Vervolgens wordt de eerste glacislaag in de gewenste kleuren over de droge onderschildering aangebracht. Daarbij is het ontwikkelen van de penseelvoering en het mengen van kleuren uitermate belangrijk. Zo kan het gebeuren dat er uiteindelijk na vijf lagen pas het gewenste resultaat wordt bereikt. De afwerking gebeurt met retoucheer vernis of slotvernis.

Drie factoren waarmee in deze techniek rekening gehouden moet worden: concentratie, nauwkeurigheid en geduld. Achter elk onderwerp zit een verhaal. Het werken met de penseel geeft ons beide extra levensvreugde. Wij schilderen ook in opdracht.”

Te bezichtigen voor en na afloop van de concerten, of op afspraak met de kunstenaars zelf.

Reacties zijn afgesloten.