EXPOSITIE april 2015

schilderijen van Irina Pavlik Bakkenes

Expositie van Irina Pavlik Bakkenes in ’t Mosterdzaadje

schilderij van Irina Pavlik Bakkenes

Irina Pavlik Bakkenes is een Nederlandse kunstenares met Russische wortels, geboren in 1971 in Froenze, de voormalige republiek Kirgizië van de Sovjet Unie. In de maand april zullen haar kleurige schilderijen in ’t Mosterdzaadje te zien zijn. 

“Mijn liefde voor kunst kreeg ik van jongs af mee, want mijn ouderlijk huis hing vol met kunstwerken van mijn vader, moeder en opa. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik een kunstenares wilde worden. Vanaf mijn achtste levensjaar volgde ik zeven jaar lang naast de gebruikelijke middelbare school, ook lessen aan de speciale kunstschool in Norilsk met een zeer brede specialisatie zoals tekenen, schilderen, bestuderen van diverse technieken en materialen, beeldhouwen, kunst geschiedenis, compositie en dergelijke. Na het succesvol afronden van deze school volgde ik nog voor vier jaar een opleiding tot docent beeldende kunsten aan de V. Surikov Art College Krasnoyarsk en C. A. ​Chuikov Art College Froenze.

schilderij van Irina Pavlik Bakkenes

Na het behalen van mijn diploma als docent beeldende kunst, leerde ik nog twee jaar lang een speciale techniek traditionele bloemen beschildering die veelal toegepast wordt bij de dienbladen, souvenirs en meubel beschildering. Een groot deel van mijn leven heb ik in Norilsk doorgebracht. Het klimaat daar was zeer mens onvriendelijk: maanden lang donkere periodes waarbij je gemiddeld twee tot drie uur daglicht hebt, negen maanden lang uitgestrekte witte vlaktes van toendra met de temperaturen in de winter tussen -30ºC en -50ºC vervolgd door een explosieve, kleurrijke zomer waarbij alle bloemen binnen twee tot vier weken moesten bloeien, zaden vormen en zich verspreiden. Dit contrast en het verlangen naar de kleur heeft mij als kunstenares gevormd. Ik ben gek op bloemen, planten en op alles wat kleurrijk is. 

‘Het licht in het donker’
van Irina Pavlik Bakkenes

Omdat ik een klassieke opleiding heb gekregen beheers ik alle technieken voor alle soorten materialen en kan ik alles schilderen. Je moet echter wel je hart volgen en mijn hart ligt bij de natuur en de daarbij horende felle kleuren. Ik vindt het belangrijk dat een mens verliefd wordt en niet uitgekeken raakt op mijn werk. Mijn werk wordt gekenmerkt door de heldere kleuren en vele details, er is zoveel te zien en te ontdekken. Vaak hebben mijn schilderijen iets humoristisch, romantisch en liefs. Ik ben van mening dat humor en kleur een ‘wereldse taal’ vormen die iedereen begrijpt wat het werk voor iedereen toegankelijker maakt. Een ander aspect dat ik heel belangrijk vind is de kwaliteit van de moderne kunst. Ik schilder bijna altijd met olieverf, heel soms maak ik een uitzondering als ik voor een kleurrijke kinderkamer een schilderij maak, waarbij ik gebruik maak van acryl verf.

‘Sakura’ van Irina Pavlik Bakkenes

Wat ik ook schilder, ik gebruik altijd de beste kwaliteit verf en canvas en lever al mijn schilderijen altijd minimaal twee keer afgelakt af. Soms als een olieverf schilderij nog te ‘jong’ is om dit met de slot vernis af te lakken dan kom ik na een of twee jaar bij mensen langs om deze nogmaals te behandelen. Zo kan ik de beste kwaliteit en vele jaren plezier garanderen.

Sinds 2000 werk en woon ik in Nederland. Vanaf 2009 tot nu toe run ik samen met mijn partner een eigen galerie / kunstuitleen Kunst4iedereen in Haarlem. Hier kunt u zien mijn eigen werk en werk van andere Nederlandse en Russische kunstenaars”, aldus Irina Pavlik Bakkenes.

Galerie Kunst4iedereen Kunstuitleen
Kleine Houtstraat 104, 2011 DR Haarlem 
Openingstijden: Wij zijn geopend elke zaterdag vanaf 12:00 tot 17:00 of volgens afspraak.
075-6217912
06-21210005

​Meer informatie over mijn werk kunt u op deze website’s vinden:
www.rosinka.nl
www.kunst4iedereen.nl​

Reacties zijn afgesloten.