vrijdag 18 januari 2019 – 20.00 uur

PIANO en CELLO
Daan Treur – piano
Willem Stam – cello
Kabalevsky Cello Sonate


Epische Russische verhalen in de muziek van Daan Treur en Willen Stam

Daan Treur en Willem Stam

Op vrijdag 18 januari om 20.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de pianist Daan Treur en de cellist Willem Stam. Hun programma is een toonbeeld van epische Russische verhalen en folklore. Componisten zijn Dmitry Kabalevsky, Leoš Janáček en Alfred Schnittke.

Vanaf het moment dat Willem Stam in 2006 uit Canada naar Nederland emigreerde en zijn muziekstudie vervolgde was er de vriendschap en de samenwerking met de Haarlemse Daan Treur. Sindsdien reisden ze over de wereld, zowel als duo als in groter muziekverband. Meest recentelijk waren ze in Uruguay voor hun jaarlijkse deelname aan het ‘Festival Internacional de Musica’ georganiseerd door de Universiteit voor Muziek in Montevideo. Samen spelen ze door heel Nederland en verheugen zich er op om na zoveel jaren weer in ’t Mosterdzaadje te zijn.

Het programma dat ze ten gehore zullen brengen, kan gezien worden als eerbetoon aan hun muzikale opleiding. Daan en Willem studeerde bij respectievelijk Mila Baslawskaja en Dmitri Ferschtman, een invloedrijk duo en echtpaar dat al decennia grote naam heeft op het gebied van kennisoverdracht en uitvoering. Zij ontvluchtten het Sovjet Unie regime en namen een hoop muziek mee naar het westen. Als ode aan dit echtpaar spelen Willem en Daan de zelden gehoorde cello sonata van Dmitry Kabalevsky. Tevens een sprookje van Leoš Janáček gebaseerd op Vasily Zhukovsky’s gedicht ‘Het verhaal van Tsaar Berendyey’ en tot slot de zeer krachtige eerste cello sonate van Alfred Schnittke.

Reacties zijn afgesloten.