vrijdag 13 februari 2015 – 20.00 uur

KLASSIEK GITAAR
“Dreams, dances and fantasies”
Santiago Lascurain
Dowland, Britten, Ponce en Ginastera

Klassiek Gitaar concert door Santiago Lascurain

Santiago Lascurain

De gitarist Santiago Lascurain treedt op vrijdag 13 februari om 20.00 uur op in ’t Mosterdzaadje. Op zijn programma Dowland, Britten, Ponce en Ginestera.

Een klassiek gitaarprogramma, het komt nog maar weinig voor en de liefhebbers van de gitaar komen met deze meester gitarist helemaal aan hun trekken. Hij opent het concert het de Renaissance componist Dowland, die onsterfelijke muziek schreef. Daarom ook de inspiratiebron van Benjamin Britten die zich door John Dowland liet inspireren in het werk Nocturnal. Muziek als metafoor van slaap en een diep verlangen naar innerlijke rust. Na de pauze de Argentijnse Alberto Ginastera. Zijn muziek is een visitekaartje voor de gitaar vol ritmes en melodieën uit de volksmuziek. Icoon van de Mexicaanse klassieke gitaarmuziek is Manuel M. Ponce. Zijn wortels liggen in het Mexicaanse. Over de stukken zal Santiago Lascurain het publiek interessante informatie geven waardoor het luisterplezier nog groter wordt.

Santiago Lascurain begon op 10-jarige leeftijd klassiek gitaar te studeren. Na de toelating op de Nationale School van Muziek in Mexico in 1996, won hij de derde prijs van een van Mexico’s belangrijkste Jonge Artiesten wedstrijden, het Paracho Gitaar Festival. In 2000 ontving Santiago het geschenk voor Uitvoerend musicus, dat elk jaar gegeven wordt door het Mexicaanse Fonds voor Kunst en Cultuur aan buitengewoon getalenteerde jonge artiesten. In 2005 ontving hij een Special Award in de Taxco Nationale Gitaar Competitie. In 2002 behaalde Santiago zijn bachelor diploma op het San Francisco Conservatorium van Muziek (VS) en in 2005 verhuisde hij naar Nederland, waar hij zijn post-doctorale diploma op het conservatorium in Maastricht behaalde in 2007 en recentelijk zijn masters diploma op het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Santiago is een veelzijdige gitarist die zich thuis voelt in zowel het moderne als het klassieke repertoire. Ook hij heeft veel ervaring op het gebied van kamermuziek. Hij is een deelgenoot van Ensemble Modelo62 sinds 2009 met wie hij uitvoerde in Nederland, Noorwegen, België en Argentinië. Hij uitvoerde ook solorecitals in Mexico in het Museum van Fine Arts Recital Hall, voor de Nationale Universiteits Radio, op het XXXIX Festival Internacional Cervantino, ook in de VS, Nederland, Polen en Spanje.

Hij is mede-directeur van Sounds of Mexico, een platform voor de promotie van Mexicaanse klassieke muziek en de samenwerking van internationale artiesten. Zijn interesse voor modern repertoire voor gitaar heeft hem gebracht tot de samenwerking met vele jonge componisten in het maak-proces van nieuwe stukken. Dit heeft geresulteerd in een Guitar Concerto van Alejandro Orozco, die in première ging met het Rotterdam Ensemble in 2009, en een stuk voor gitaar en geluidsband door Alejandra Hernandez, ook in première in 2010 en in 2011 opgenomen door het Spanish Society of Electroacoustic Composers. Zijn solo debuut CD 20th Century Guitar Recital kwam uit in November 2013.

www.santiagolascurain.com

Reacties zijn afgesloten.