zondag 29 maart 2015 – 15.00 uur

PIANOTRIO
Artiom Shishkov – viool
Dima Tsypkin – cello
Sergey Smirnov – piano
Pavel Karmanov – Birthday present for myself (1993)
P. Tchaikovsky – Les saisons (The Seasons) Op. 37b

Piano trio van oud-Minsk studenten

Dima Tsypkin en Sergey Smirnov

De pianist Sergey Smirnov, wel bekend en geliefd in ’t Mosterdzaadje neemt voor het concert op zondag 29 maart om 15.00 uur zijn muziekvrienden uit zijn studietijd in Minsk mee. Het zijn de cellist Dima Tsypkin en de violist Artiom Shishkov. Het drietal bouwde ver buiten Wit-Rusland hun carrière op. Ze voeren werk uit van Tsjaikovsky (de Seizoenen) en van Pavel Karmanov.

De Seizoenen van Tsjaikovsky, oorspronkelijk pianomuziek, is nu te horen in bewerking voor pianotrio. Tsjaikovsky schreef in één jaar tijd de twaalf korte stukken die de namen van de maand dragen. Ze werden maandelijks in het tijdschrift ‘Nouvellist’ geplaatst. De uitgever koos voor de combinatie poëzie en muziek. Prachtige Russische Romantiek op basis van een gedicht de maand verklankt wordt.

Artiom Shishkov

Ook nieuw is het werk van Pavel Karmanov (Siberië 1970). Woont en werkt nu in Moskou.

Sergey Smirnov stuitte, op zoek naar nieuwe muziek voor zijn concert serie “Nouvelle Philharmonie” naar wat nieuwe frisse trio muziek. die zich in Parijs en Den Haag afspeelt, (zie: nouvellephilharmonie.com). Hij hoorde Birthday present for myself (1993) voor piano, viool en cello. Wat hij hoorde werd liefde op het eerste gezicht. Modern, minimaal en tegelijkertijd extreem romantisch. Vol van liefde, hoop en met een nostalgische nasmaak. Hij nam contact op met Pavel en die stuurde hem alle bladmuziek onmiddellijk toe.

De drie vrienden volgden het speciale muziekonderwijs in Minsk en traden al op 8 jarige leeftijd met succes op. Sergey is na zijn studie in Nederland gebleven. Dima kreeg de kans verder in Parijs te studeren en is daar gebleven en Artiom, die na het winnen van de Queen Elisabeth Competition veel op tournee is, woont deels in Berlijn en Wenen, maar komt voor dit concert uit India gevlogen. Hij is eerste violist van het Lipkind kwartet.

Pavel Karmanov is een van de meest populaire jonge Russische componisten. Geboren in Siberië in 1970, werkt hij nu al meer dan 20 jaar in Moskou. Hij begon muziek te componeren op de leeftijd van 5, is afgestudeerd aan het conservatorium van Moskou in 1995 en sloot zich aan bij de Moskouse Unie van Componisten. Sinds zijn studententijd heeft hij deelgenomen aan grote Russische festivals van hedendaagse muziek: Moskou Herfst en Alternatieve. Zijn composities zijn uitgevoerd op de volgende festivals: Sound Route Tokio – Moskou (Japan, 1999), het E. Denisov Festival (Tomsk, 2003), Warschau Herfst (2005), de Dmitri Sjostakovitsj Festival in Seattle (USA, 2006) , composities van Karmanov worden op grote schaal uitgevoerd in Moskou en Sint-Petersburg en in belangrijke culturele centra over de hele wereld. Karmanov kreeg opdrachten die werden gespeeld door wereldberoemde kunstenaars, met inbegrip van de violist en dirigent Yuri Bashmet; de pianist en klavecinist Alexei Lubimov; de pianisten Alexei Goribol, Polina Osetinskaya, Vladislav Pesin; de violist, altviolist en dirigent Nazar Kozhukhar en zijn Pocket Symphony ensemble; de violist Tatiana Grindenko en haar Opus Posth ensemble, Mark Pekarsky’s Percussion Ensemble, Moscow Contemporary Music Ensemble, de directeur Yuri Kasparov; Eén Orchestra (Sint-Petersburg), Seattle Chamber Players ensemble (USA), en vele anderen. 

Artiom Shishkov (Minsk 1984) begon op 5 jarige leeftijd zijn vioolstudie. Als hij 8 jaar oud is debuteert hij met groot succes in de Filharmonie met het Kamer-Orkest van Minsk. Van 1994 tot 2002 studeerde hij aan het Muziek College in Minsk waar hij concertmeester werd van het kamer Orkest. In 2010-2012 studeert hij als een postdoctorale student af aan de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Wenen bij Dora Schwarzberg. Artiom Shishkov werd prijswinnaar op wel 15 internationale wedstrijden in Italië, Tsjechië, Litouwen, Duitsland, Wit-Rusland, Rusland, Polen, Oostenrijk en België. Daaronder de Internationale Max Rostal Competitie (Berlijn, 2012) en het Koningin Elisabethconcours (Brussel, 2012). Artiom ontving prijzen en beurzen uit tal van instellingen, zoals Vladimir Spivakov Fonds, “New Names” Fund, “Russische Podiumkunsten” Fonds, het Speciale Fonds van de president van de Republiek Belarus, BelSwissBank. Tijdens zijn deelname aan de Internationale Tsjaikovsky Concours in Moskou in 2007 kreeg hij de publieksprijs van de “ForumKlassika” door web-voting. Artiom werd uitgenodigd om deel te nemen aan vele internationale festivals. Daaronder zijn het Gstaad Festival, Festival ete Mosan, Juri Bashmet International Festival, Swiss Music Festival, Klara Festival, Musica Mundi Festival, “Art-november” Festival in Moskou en anderen. Hij trad op in BOZAR, Concert Noble en Flagey in Brussel, Oslo Concert Hall, Grand Hall, Kleine Zaal en Rahmaninoff Zaal van de Moscow State Conservatory, Glazunov Hall in Sint-Petersburg en hij werkte met dirigenten als Gilbert Varga en Augustin Dumay. Artiom heeft deelgenomen aan masterclasses bij Vladimir Spivakov, Elisabeth Wallfish, Tatjana Grindenko, Yair Kless, Itamar Golan, Leonid Kerbel, Irina Bochkova en Vladimir Perlin. Deze toegewijde kamermusicus, Artiom Shishkov is de eerste violist van het Lipkind Kwartet.

De cellist Dima Tsypkin (Minsk 1980) studeerde met onderscheiding af aan de Academie voor Muziek in Minsk. In 2004 vestigt hij zich in Frankrijk waar hij studeert aan het Conservatorium van Parijs. Hij neemt deel aan masterclasses met wereldberoemde docenten zoals Anner Bijlsma, Alain Meunier, Lev Evgrafov Jérôme Perno, Yovan Markovich, Vladimir Perlin en Patrick Cohen. Dima treedt met recitals en in kamermuziek op in Wit-Rusland, Rusland, Litouwen, Polen, Duitsland, België, Spanje, Italië, Zweden, Finland, Groot-Brittannië en Nederland. Zijn repertoire is van barok tot en met hedendaags. Hij werkte samen met dirigenten als Zubin Mehta, Placido Domingo en Lorin Mazel. Dima Tsypkin won veel prijzen in kamermuziek concoursen en wedstrijden voor strijkers 2001 – 1e prijs en de Speciale Prijs Eugénie wedstrijd snaarinstrumenten Koka (Moldavië) 2002 – 1e prijs van Mikhail Oginsky Chamber Music Competition (Wit-Rusland) 2003 – 1e prijs en de Speciale Prijs van de 3e editie van het International Competition Johannes Brahms Kamermuziek in Gdansk (Polen), 2003 – 3e Prijs Chamber Music Competition Zinetti (Italië), 2003 – 3e prijs in de eerste editie van het snaarinstrument Songfestival in Minsk (Wit-Rusland), 2005-1 prijs van de 9e editie van de International Chamber Music Competition in Krakau (Polen). Ook geeft hij cello lessen.

Sergey Smirnov is geboren in Minsk, Wit-Rusland, in 1980. Hij voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk. In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek. Tussen 1990 en 2012 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met diverse kamer- en symfonieorkesten. Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk). Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

Reacties zijn afgesloten.