zondag 26 april 2015 – 15.00 uur

SPAANS EN ZUID-AMERIKAANS LIEDRECITAL
Laura Engel – zang
Jacob Engel – piano
Turina, Montsalvatge, Rodrigo, Guastavino, Piazzolla, Obradors en Mompou

Duo Engel en Engel presenteert Spaanse en Zuid-Amerikaanse liederen

Laura en Jacob Engel

Op zondag 26 april om 15.00 uur treden Laura Engel en Jacob Engel op in ’t Mosterdzaadje Jacob en Laura maken als duo Engel en Engel hun debuut in ’t Mosterdzaadje. Door de familieband is er ook een muzikale verwantschap waar zij van profiteren in hun samenspel. Engel en Engel hebben een programma waarin onder anderen 4 cycli van Spaanse en Zuid-Amerikaanse liederen uit de 19e en 20e eeuw.

Zij beginnen met een cyclus van Turina: Poema en forma de canciones (Gedicht in de vorm van liederen). In deze cyclus verweeft hij meesterlijk de Europese harmonieën met Andalusische volksmuziek. Je zou je zelfs kunnen afvragen of het liederen zijn of pianomuziek met begeleiding van een zangeres aangezien hij opent met alleen pianomuziek. Met Rodrigo’s cyclus Cuatro Madrigales Amatorios (Vier liefdesmadrigalen) gaan we terug in de tijd. Hij liet zich inspireren door de poëzie uit de gouden eeuw van Spanje. Als voorbeeld gebruikte hij akkoordzettingen van de Vihuela en de zangtechniek uit de renaissance. Dit in combinatie met hedendaags idioom resulteerde in een cyclus voor zangers met die net zo’n succes was als Concerto de Aranjuez voor gitaristen.

Canciones Negras (zwarte liederen) is een cyclus van Montsalvatge geïnspireerd op de melodieën die hij hoorde aan de Spaanse Costa Brava. Vissers die in Cuba hadden gevochten bij de Amerikaans-Spaanse oorlog zongen deze melodieën. De teksten zijn geschreven door verschillende dichters uit Spanje, Cuba en Uruguay. En dan die van Mompou: Combat del Somni (gevecht van dromers) is van een heel ander karakter. Geen aanstekelijke dans of uitgesproken temperament maar miniaturen die de intieme Catalaanse poëzie uitlichten. Ten slotte eindigen ze met een aantal van hun favorieten waarin Piazzolla en Guastavino niet mogen ontbreken.

Laura Engel is een klassiek opgeleide, veelzijdige zangeres die momenteel op wereld tournee is met André Rieu. Haar charisma en warme klank trekken je mee door een zee van ware emoties en scheppen een intieme band met het publiek. Als half Nederlandse en half Chileense is ze het voorbeeld van iemand die bruggen wil slaan tussen landen, talen en culturen. Haar liefde voor mensen en muziek waren al vanaf jonge leeftijd de drijfveren om te leren communiceren waar woorden te kort schoten. Haar karakter laat zich niet vangen in maar één genre. Veelzijdig studeerde ze aan de conservatoria van de Universiteit van Chili en van Maastricht. In Tilburg behaalde ze haar masterdiploma Muziek en Muziektheater met haar eigen kleine Opera; Pasquaal, een ‘soapy’ opera waarvoor ze genomineerd werd voor de ENTREEPRIJS van FHK (Fontys Hogeschool van de Kunsten). Musical, opera, kamermuziek en soms lichte pop inspireren haar om eigen projecten te organiseren waar ze zowel de muzikale als haar eigen grenzen steeds op zoekt. Op Sicilië vond ze haar ideale coach, de bariton Carmelo Corrado Caruso, die haar stimuleert deze grenzen te verleggen. Momenteel is ze naast het reizen met André bezig een eigen show op te zetten. Volg haar op LauraEngelMusic (Facebook) of vanaf 1 april op haar website: www.lauraengelmusic.com.

Jacob Engel kreeg zijn eerste pianolessen van zijn grootvader. Vanaf zijn tiende jaar heeft hij les gehad van Anneke Dekker aan de Stedelijke Muziekschool in Den Haag, totdat hij in Leiden sterrenkunde ging studeren. Tijdens zijn studie bleef de piano een belangrijke rol spelen en hield hij zich bezig met kamermuziek. Naast zijn werk in de IT vervolgde hij de pianostudie bij Kamilla Bystrova. De laatste jaren concentreert Jacob zich op liedbegeleiding en kamermuziek. In 2012 volgde hij een masterclass liedbegeleiding bij Roger Vignoles en in 2013 bij Julius Drake. Als begeleider wordt hij gecoacht door David Willison en volgde hij lessen bij Rudolf Jansen, Kelvin Grout, Eugene Asti, Robin Bowman en Terence Allbright. Jacob vormt sinds 2006 een duo met sopraan Marijke Groenendaal en heeft met haar regelmatig in ’t Mosterdzaadje opgetreden. Sinds 2010 maakt hij ook deel uit van het Bolling kwartet dat zich toelegt op crossover tussen barok en jazz van de Franse jazzpianist Claude Bolling. In juni 2011 werkte Jacob mee aan een cd-opname met kamermuziek en liederen van Kerry Woodward en Frederick Delius op teksten van Nietzsche. Het geheel werd gepresenteerd in Pulchri Studio in Den Haag en de Geertekerk in Utrecht.

Reacties zijn afgesloten.