vrijdag 18 september 2015 – 20.00 uur

DOMENICA STRIJKTRIO
Tony Rous – viool
Suzan Rous-Woelderink – altviool
Irene van den Heuvel – violoncello
Boccerini, Beethoven, Schubert

Domenica strijktrio met “Ontluikende Romantiek”

Het Domenica Strijktrio

Op vrijdag 18 september om 20.00 uur is het uiterst professionele Domenica strijktrio te gast in ’t Mosterdzaadje. Onder de titel “Ontluikende Romantiek” wordt prachtig werk uitgevoerd van Boccherini, Beethoven en Schubert.

De Italiaanse componist Boccherini (1743-1805) was tevens beroemd cellovirtuoos. Hij trad op in heel Europa en was in dienst van adellijke families waar hij de nodige muziek voor schreef. Vooral veel kamermuziek voor strijkers, maar ook oratoria en balletmuziek. Zijn Trio opus 38 werd in 1799 geschreven. De melodieuze stijl kent veel versieringen en maakt soms plotse en dramatische overgangen.

Van Beethoven 1770-1827 wordt de Serenade opus 8 uitgevoerd. In dezelfde tijd geschreven als het voorgaande stuk. Beide componisten houden zich aan de muzikale codes van hun classicistische tijd. Maar er zijn toch verschillen. In Beethoven is al een voorbode van een nieuw muziekidioom te horen. In de adagio’s en in het prachtige thema met variaties wordt een onvervulbaar verlangen en smachten naar onbereikbare horizonten bezongen in de wisselende stemmen. Deze lyrische gedeelten worden afgewisseld met vrolijke dansjes volgens de klassieke orde.

In het jaar dat Boccherini zijn opus 38 schreef en Beethoven zijn Serenade opus 8, werd Schubert (1797-1828) geboren. Als twintig jarige componeert hij dagelijks vele uren en ook het Trio in Bes. In het eerste deel houdt hij zich aan de klassieke norm, maar in het tweede deel lijkt Schubert onbekommerd op zoek naar een eigen stijl.

Tony Rous (viool) won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechische republiek). Hij genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet en later barokviool bij Sigiswald Kuikens. Van 1969 was hij tweede concertmeester van het staatskamerorkest in Pardubice Sinds 1976 tot 2010 eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam. Hij was jarenlang primarius van Amsterdamse strijkkwartet en Florestan ensemble, die speelde klassieke en romantische kamermuziek op historisch authentieke instrumenten. Tegenwoordig is hij lid van Tsjechisch baroktrio en Domenica consort. Met al deze ensembles gaf hij ontelbare aantal concerten in verschillende Europese landen en de Verenigde staten. Met het Tsjechisch baroktrio heeft hij in Praag 2 CD’s opgenomen met sonaten van Franz Benda met originele variaties en versieringen van de componist. Met Suzan Rous een CD met duo’s voor viool en altviool van Mozart, Stamitz, Krommer en Kalivoda die in januari 2015 is uitgekomen.

Suzan Rous (altviool) begon met vioollessen bij haar vader, Tony Rous op heel jonge leeftijd. Later is zij overgegaan op altviool en studeerde bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf zij concerten in Nederland en het buitenland. Tot 2008 maakte Suzan deel uit van het orkest van het Nationaal Theater in Praag. Tegenwoordig is Suzan altvioliste van  het Domenica consort. Naast haar kamermuziekactiviteiten remplaceert zij regelmatig bij Nederlandse Symfonieorkesten en het Combattimento Consort Amsterdam.

Irene van den Heuvel (violoncello) begon op 9-jarige leeftijd met cellospelen. Zij studeerde bij L. Benjamins, E. Arizcuren, J. Prchal en Frau Prof. A. May. Na haar studie combineerde zij het spelen met lesgeven, wat zij nog steeds doet. Op dit moment in Triade te Den Helder en de Muziekschool te Amstelveen. Haar speelaccent is verschoven naar de kamermuziek met een breed repertoire. Zoals de Bachcantates of het organiseren van 2 jubileumconcerten in september 2015 met muziek van A. Pärt ter ere van zijn 80e verjaardag. Vanaf 2006 is een intensief samenwerkingsverband met het Offenburger Streichtrio. Met hen organiseert zij kamermuziekcursussen voor amateurs en semi-professionals in o.a. Ernen/Zwitserland.

Reacties zijn afgesloten.